50 прожекции, 14 филма и световноизвестни гости на CineLibri

PosterCineLibri

Американският писател Дъглас Кенеди, италианската писателка, сценарист и актриса – Маргарет Мацантини и Серджио Кастелито – знаков италиански актьор и режисьор са специалните гости на първия кино-литературен фестивал CineLibri!

Събитието ще се проведе в София, Пловдив и Варна между 2 и 11 ноември 2015г. и ще включва 50 прожекции на филми, вдъхновени както от литературни класики, така и от образци на съвременната художествена проза! Прожекциите ще се случат в шест столични киносалона – Одеон, Дом на киното, Зала Г8, Евро синема, Френския културен институт, кино Люмиер, Фестивален и конгресен център – Варна и Кино Lucky – Пловдив.

Акцент в програмата е премиерата на „Никой не се спасява сам“ (Италия, 2015), която идва у нас директно след кинофестивала в Кан. Създаден по романа на една от най-обичаните и успешни италиански писателки – Маргарет Мацантини, той е сниман по нейн сценарий, в съавторство със съпруга й Сержо Кастелито, който е и режисьор на филма. Тандемът в живота и изкуството имат поредица от други литературни и кино шедьоври и на CineLibri ще представят лично още 2 от тях – „Не мърдай“ (2004) и „Да дойдеш на света“ (2012) с Пенелопе Круз в главните роли.

Лично ще представи филма по романа си „Живот назаем“ и най-четеният американскки писател във Франция – Дъглас Кенеди – звезда на съвременния психологически трилър.

Програмата на CineLibri включва общо 14 образци на най-добрите екранизации на книги. В нея присъстват световни класики като „Закуска в Тифани“ (1961) и чешката трагикомедия „Шегата“ (1969). Ще видим и модерни класики, като биографичният и награден с 2 Оскара „Фрида“ (2002) и филмовата версия на романа на Милан Кундера „Непосилната лекота на битието“ (1988).

Любителите на европейското кино ще се насладят на копродукцията между Испания, Франция и Великобритания „Убийства в Оксфорд“ по романа на аржентинския писател Гийермо Мартинес, на френския „Деликатност“ по романа на Давид Фоенкинос, който е и режисьор, и сценарист на филма, на романтичната комедия „Любовта трае три години“ – също режисирана от автора на романа Фредерик Бегбеде, както и на шведската приключенска комедия „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“ по романа на Юнас Юнасон.

Българското присъствие в програмата е с документалният филм на Георги Тошев „Кустурица, балкански хулиган“. А за най-малките зрители ще има прожекции на френската комедия за деца „Ваканциите на малкия Никола“, създаден по класическата детска книга на Рьоне Госини и Жан-Жак Семпе.

Освен среща на най-добрите примери на литературата и киното, CineLibri ще бъде среща и с други изкуства – всички зрители на фестивала ще могат да се включат в изненадващ хепънинг или специална среща, която ще ги потопи в атмосферата на показваните филми.

CineLibri е на www.cinelibri.com и https://www.facebook.com/CineLibri

Билетите за прожекциите вече са в продажба на касите в съответните киносалони, на касите в НДК или през www.ticketportal.bg

CineLibri е част от специалните събития по повод 25-ия рожден ден на издателство Colibri.