„Черните кучета“ – поредният безукорно композиран роман

Cover-Chernite-kucheta (1)

На 12 октомври излезе от печат „Черните кучета“, поредният безукорно композиран роман, дело на най-награждавания британски писател – Иън Макюън.

„Черните кучета“ (превод: Огняна Иванова, 232 стр., цена: 15 лв.) ни пренася в края на 80-те години в Европа, по време на падането на Берлинската стена. Това е интимната история за разпадането на един брак, този на Джун и Бърнард, разказана от гледната точка на техния зет Джереми. Двамата се влюбват един в друг, преживяват заедно войната, членуват в Комунистическата партия, напускат я разочаровани, женят се, раждат си деца, разделят се завинаги и… се обичат завинаги. Разделят се поради непреодолимите си идейни различия.

Иън Макюън несъмнено се нарежда сред най-даровитите стилисти на нашето време. Носител на множество национални и международни отличия, британският писател се превърна в емблема на постмодернизма и хуманизма с романи като „Изкупление”, „Дете във времето“, „Събота“ и „Почивка в чужбина“. За разлика от тях, „Невинният“ притежава характеристиките на образцов трилър, а „Черните кучета” третира универсалната тема за човешките взаимоотношения, за тяхната мотивация и развитие, за вечното надбягване на доброто и злото в самите нас.