Хосе Карерас: „Имам много приятели в България!“

Jose-Carreras_visual

В специално интервю за родна медия, великият тенор Хосе Карерас, който ще изнесе прощален концерт на 3 декември в зала 1 на НДК, разкри, че има много приятели в България, с които редовно поддържа контакт. Маестрото също не скри, че страната ни има добри музикални традиции.

“Всеки път, когато пея във вашата страна, усещам обичта и уважението на публиката. Това ми носи много голямо удовлетворение и от години имам много добри приятели в България”, сподели известният тенор.

Един от тези приятели, разбира се, е футболната легенда Христо Стоичков, който през 2016 ще празнува 50-годишен юбилей. “За нас в Барселона и Каталуния той беше истински идол години наред”, продължава с признанията си великият Карерас. “Футболът е изкуство, но зависи кой играе. Не всички футболисти са артисти с топката, но някои са истински творци и те превръщат играта в изкуство.”

С родината ни го свързват и множеството гастроли заедно с големите български гласове по сцените на най-престижните оперни зали в света. “Пял съм много пъти на големи оперни сцени с различни български певци. С Николай Гяуров съм пял в Ла Скала, Залцбург, Виена, Метрополитън… С Гена Димитрова дебютирахме заедно в Италия през 1972 г. Пял съм и с много други – Анна Томова-Синтова, Никола Гюзелев… Не мога да изброя всички.”

Въпреки създадения имидж на оперните звезди като много крехки и чувствителни личности, Маестро Карерас разкрива, че в действителност те са като всички останали. “След като окачиш в гримьорната плаща, шапката и шпагата на романтичния герой, ти се превръщаш в човек като всички останали – с много кусури и някои достойнства, със страст за живот”, споделя тенорът. “Специални сме за три часа. Три часа пеем за любовта, страстта и житейските ценности. Но после слизаме от сцената и се превръщаме в граждани като другите.”

За голямото събитие у нас на 3 декември в зала 1 на НДК на Маестро Карерас ще партнира оркестърът на Любка Биаджони “София Симфоникс Оркестра”, а диригентството ще бъде под палката на самия Давид Хименес. Баронеса Цу Гутенберг от своя страна ще дирижира увертюрите по време на историческото събитие.

Прощалният концерт на Маестро Хосе Карерас в София ще се състои на 3 декември в Зала 1 на НДК. Билетите за концерта са на цени от 80 до 200 лв и могат да бъдат закупени от мрежата на Eventim в цялата страна и online ТУК, както и на касите на НДК. Организатори на събитието са Жокер Медиа.