Понякога един човек е достатъчен, за да обърне хода на историята

FAKTORUT CHURCHIL copy

Борис Джонсън е кмет на Лондон от 2008 г. Преди това той е бил главен редактор на Spectator и член на Парламента. Борис Джонсън също се е изявявал като „министър в сянка“ на културата и на висшето образование. Автор е няколко книги, сред които „Духът на Лондон“, „Мечта за Рим“. Книгата му „Факторът Чърчил“ е бестселър и се радва на огромен интерес както във Великобритания, така и в редица държави по света.

Борис Джонсън е един от най-харизматичните и популярни британски политици, известен със своята ексцентричност, работоспособност и ораторска дарба. Но дотук приликите му с Чърчил не спират. И той е работил като журналист и е плодовит писател като своя велик предшественик. Може би именно той е човекът, който най-добре може да оцени и представи пред широката публика качествата, които изграждат великия лидер. А нима има по-добър пример от Чърчил за това, че истински великите хора наистина могат да променят историята…

Борис Джонсън прави задълбочен и много интересен обзор на характера и политиката на Уинстън Чърчил. Книгата не следва живота му в хронологическа последователност, а е обособена тематично: Чърчил като човек на словото, политик, съпруг, реформатор, главнокомандващ и т.н. Написана увлекателно, книгата е едно интригуващо пътешествие в живота на един от най-великите лидери на ХХ век.