10-минутни овации за „Момичето от Дания“ на 72-рия филмов фестивал във Венеция

A2D_5590

Отбраната публика на 72-рия филмов фестивал във Венеция възнагради премиерата на МОМИЧЕТО ОТ ДАНИЯ с 10 минути овации. За прожекцията по червения килим на най-стария кинофестивал минаха Еди Редмейн, Алисия Викандер, Матиас Шонартс и Амбър Хърд, както и режисьорът Том Хупър.

За ролята си на Лили Елбе/Ейнар Вегенер Еди Редмейн сподели, че е „като сбъдната мечта”, а публика и критици единодушно нареждат носителя на „Оскар” сред фаворитите и на предстоящия награден сезон. В своето ревю за лентата сп. Variety определя изпълнението на Редмейн като „най-доброто изследване на идентичността”.

Базиран на бестселъра на Дейвид Еберсхоф, МОМИЧЕТО ОТ ДАНИЯ е забележителна любовна история, вдъхновена от живота на Лили Елбе и Герда Вегенер. В ролята на артистичната двойка влизат носителят на „Оскар” за ТЕОРИЯТА НА ВСИЧКО Еди Редмейн и Алисия Викандер, позната на българския киноман от режисьорския дебют на Алекс Гарланд EX MACHINA: БОГ ОТ МАШИНАТА. Режисьор на лентата за една от първите трансджендър жени, които преминават хирургическа интервенция за промяна на пола, е носителят на „Оскар” Том Хупър (РЕЧТА НА КРАЛЯ), а сценарист е Лусинда Коксън. Във филма участват още Матиас Шонартс, Бен Уишоу, Себастиан Кох, Амбър Хърд.

МОМИЧЕТО ОТ ДАНИЯ е с премиера в българските кина през януари 2016.