Пълна зала на „Еверест“ подкрепи каузата за спасяването на Пирин

Everest BG poster

Благотворителната предпремиерна прожекция на впечатляващия ЕВЕРЕСТ, организирана в полза на WWF България, предизвика очакван интерес и събра близо 5000 лв. за опазването на Пирин. 400 души сформираха дълга и нетърпелива опашка пред IMAX залата на Cinema City в София и, въпреки че последният билет за прожекцията беше продаден минути преди началото, желаещите да посетят именно събитието с кауза продължиха да се тълпят пред касите в киното.

Чрез филма за една от най-известните и трагични експедиции до Еверест, който дълбоко развълнува препълнената зала, WWF България отправи послание да пазим прекрасната дива природа, която имаме, защото ако я изгубим, няма как да я върнем. Александър Дунчев, експерт Гори във WWF България, представи прожекцията с думите „Пирин е под огромен натиск за орязване на територии, отхлабване на режими за защита, сечи, строежи… С благотворителната прожекция ще получим средства, но и нещо много по-важно – разбиране, подкрепа, съпричастност, за да предадем посланието си, че места като Пирин са много по-скъпи, много по-ценни такива, каквито са, отколкото всичко, което можем да направим, строим или „развиваме“ в тях.”

Национален парк Пирин е един от трите национални парка в България, но единственият такъв, поместен в списъка на обекти от световното природно наследство на UNESCO. Паркът е подложен на разнообразни заплахи и събраните от благотворителната прожекция средства ще бъдат вложени в инициативи за неговото опазване.

Еверест разказва историята на две комерсиални експедиции, които успявят да достигнат върха, след като се обединяват. Слизането, обаче, се оказва истинското предизвикателство пред човешките възможности и дух, след като връхлита една от най-свирепите бури в историята на експедициите до върха… Филмът е сниман на повече от 10 впечатляващи локации, сред които южният базов лагер на Еверест, Непал, Италия и други. В Еверест участва цяло съзвездие от най-интересните съвременни актьори, сред които Джейк Джиленхoл, Джош Бролин, Джейсън Кларк, Сам Уортингтън, Джон Хоукс, Робин Райт, Емили Уотсън и Кийра Найтли.