Джейк Джиленхал със завладяващо изпълнение в „Обратен гард“

Poster 70 x 100 sm + BG title - Southpaw August 2015

Зашеметяващата боксьорска история ОБРАТЕН ГАРД превзема предпремиерно избрани киносалони още днес, а официалната премиера на филма в България е на 11 септември. Световните медии вече изразиха възхищението си от най-новия проект на номинирания за „Оскар” Джейк Джиленхол (който ще видим още в завлядяващото кинопреживяване „Еверест” на 18 септември), като San Francisco Chronicle го обяви за един от най-добрите филми на годината, а New York Observer определя изпълнението на Джейк като „зашеметяващо”.

ОБРАТЕН ГАРД разказва завладяващата история на Били „Великия” Хоуп (Джейк Джиленхол), който е световен шампион в полутежка категория. Били има всичко – впечатляваща кариера, красива и любяща съпруга Морийн (Рейчъл Макадамс), прекрасна дъщеря (Уна Лорънс) и охолен живот. Когато при трагичен инцидент съпругата му загива, Били е изоставен от дългогодишния си мениджър и приятел (Къртис „50 Cent” Джаксън), както и почти всичките си приятели. Хоуп удря дъното и се обръща към неочакван спасител в местния физкултурен салон: Тик Уилис (носителят на „Оскар” Форест Уитакър), бивш боксьор и треньор на най-добрите любители боксьори в града. Разчитайки на напътствията и упорството на Тик, Били навлиза в най-тежката битка в живота си, опитвайки се да си върне доверието на тези, които обича, и да постигне изкуплението, което така отчаяно търси. Сред останалите звезди във филма са Рита Ора и Наоми Харис, която ще видим и в новия филм за Джеймс Бонд СПЕКТЪР. Режисьор е Антоан Фукуа, известен с култови филми като „Тренировъчен ден”, „Плачът на слънцето”, „Снайперистът”, а сценарист е Кърт Сътър, който стои зад хитовия ТВ сериал „Синове на анархията”. Саундтракът на филма е продуциран от Еминем, а песента, която звучи в трейлъра, Phenomenal, се превърна в тотален хит още с премиерата си на 1 юни.

Първоначално главната роля в ОБРАТЕН ГАРД е предвидена именно за рапъра Еминем, чийто екип се обръща към сценариста Кърт Сътър с предложение за римейк на боксьорската класика от 1979 THE CHAMP. Като вдъхновение за падението на героя Били Хоуп служи собственият живот на Еминем и невъзможността да приеме смъртта на най-добрия си приятел. Близката му връзка с дъщеря му Хейли Джейд също вдъхновява една от основните теми във филма – бащинството. Когато музикантът отпада от проекта, за да се фокусира върху новия си албум, Сътър и Фукуа се обръщат към Джейк Джиленхол. Джиленхол отбелязва, „Това, което ме заинтригува да се включа в проекта, беше идеята, че Били е човек, чиято движеща сила са гневът и яростта – така е направил кариерата си, постигнал е успех и е спечелил много пари. Всъщност този гняв може индиректно да разруши живота ти и теб самия. За мен, а и за Антоан, това е история за човек, който трябва да превъзмогне гнева си и да осъзнае какво е да си баща.”

За да влезе в ролята на боксьора Били „Великия” Хоуп, Джейк тренира под напъствията на режисьора Антоан Фукуа и легендарния треньор и хореограф на бойни сцени Тери Клейбон два пъти на ден и седем дни в седмицата в продължение на 6 месеца. Самият Джиленхол никога преди това не се е боксирал, а режимът му се състои от десетки километри тичане, скачане на въже, работа в салона за техника, движения с крака и удари, както и допълнителни упражнения като коремни преси, спринтове, лицеви опори, вкл. упражнения с изключително тежък ковашки чук и огромна гума от трактор, като всичко това може да се види и във филма.
ОБРАТЕН ГАРД е предпремиерно в кината!