Pratia открива най-иновативния си център за клинични проучвания в Пловдив

Фокусът му е върху онкология и онкохематология наред с още 16 терапевтични области

 

Международната платформа за клинични проучвания Pratia открива нов център за изследвания в Пловдив. Той е 22-рият за компанията в България и обхваща 18 терапевтични области, сред които онкология и онкохематология. Центърът разполага със специално оборудвана стая за вливания с 6 станции. Разположен е на 520 кв. м. точно над спешното отделение на УМБАЛ „Пловдив“ и представлява амбулаторна клиника, подходяща за провеждане на клинични проучвания от втора до четвърта фаза.

Поради централното си разположение, Пловдив се оказва най-удобният град за придвижване на пациентите. Изследване за нагласите на българите към клиничните проучвания, направено по поръчка на Pratia през декември миналата година, сочи, че 21% от сънародниците ни изразяват готовност да пътуват, за да участват в клинични проучвания във връзка с ракови заболявания. Изпреварват ги единствено тези със сърдечно-съдови проблеми (25%).

„В мрежата от центрове на Pratia пациентът винаги е в центъра на нашите усилия. Като платформа, която познава добре своите пациенти, можем да предложим достъп до иновативна терапия и на жителите от по-малките населени места. Това е причината да изберем и  УМБАЛ  Пловдив като мястото, в което да се помещава най-иновативният ни център в България. Лечебното заведение е посещавано от много пациенти, а Пловдив е удобна за пътуване дестинация. УМБАЛ Пловдив е и мястото, в което можем да разчитаме на екип от медицински специалисти в цели 18 терапевтични области, като основен приоритет спрямо нуждите на нашите пациенти са онкохематологията и онкологията“, споделя д-р Мартин Костурски, изпълнителен директор на Pratia Bulgaria.

Споделяйки опита си от работата по клинични проучвания при сериозни онкологични заболявания, д-р Касимова, началник на отделението по медицинска онкология в МБАЛ Добрич, отбелязва, че има сериозно подобрение на пациенти в напреднал стадий на заболяването си. “В допълнение, казва тя, чрез клиничните проучвания, пациентите получават достъп до по-голям набор от изследвания в сравнение с местния стандарт, които допринасят за по-добро таргетиране на терапията, дългосрочна грижа и проследяване.”

По данни на INFARMA България е на 13-о място в Европа като пазарен дял на клиничните проучвания от всички фази. В България Pratia има опит с над 400 клинични изследвания, в които са взели участие над 10 хил. пациенти.

„Откриването на новия център на Pratia в Пловдив е продължение на глобалната стратегия на компанията за ориентирани към пациента клинични проучвания, разчитащи на висок професионализъм от медицинските експерти и на съвременни технологии. Стандарт, който спазваме във всички 6 европейски страни, в които оперираме, доказали опита си с над 1 500 клинични проучвания и доверието на повече от 300 000 пациенти, участвали в тях, сега са на разположение на българските пациенти.“, добавя Лукаш Бенчковски, оперативен директор на Pratia.