HEARTECLIPSE космическа симфония от звуци и емоции  

 

 

Вечерта на 30 октомври, столичният клуб Music Jam се оказа центърът на вселената по време на представянето на дебютния албум на композитора и пианист Мария Каракушева – Hearteclipse. Двучасовият мултимедиен спектакъл събра приятели и почитатели на талантливата музикантка, която покани на сцената авангарда на електронната музика Иван Шопов и Quarto Quartet, а за галактическата визия се погрижи майсторът на специалните ефекти – Петко Танчев.

Амбициозното предизвикателство, наречено Hearteclipse, е саундтракът на живота на Мария Каракушева. По време на мащабния мултимедиен спектакъл Hearteclipse Live!, с който авторският ѝ албум бе представен, тя използва целия си талант и потенциал на артист, вдъхновител и двигател на идеи. След 29 активни години на сцена, Мария Каракушева (създател на проектите „Classic In The House by Maria Karakusheva“, „Classic In The Jazz“, „Grace on Air“ и „Концерт за две Марии и едно пиано“) представи деветте композиции в албума, провокирани от емоциите и преживяванията на сцената на живота и музиката.

„Девет истории с послания за всеки – от света вътре в мен до възможно най-далечната точка, за която мога да си помисля – „Две светлинни години“ от тук, каквото е заглавието на една от пиесите, включени в едноименния ми албум“, коментира артистичната си концепция Мария Каракушева.

Hearteclipse Live! изненада с мащаби, размах и умела комбинация от основните компоненти – сценография, хореография и режисура, но в същото време не изневери на неостаряваща концепция, каквато е и класическата постановка и музика.

Като гост изпълнител във втората част на концерта се включи един от най-популярните български електронни музиканти – Иван Шопов, добре познат и с проектите си Balkansky и Cooh. Тандемът успя да представи една съвсем нова концепция за класическата музика, която комбинира най-доброто от традициите, предавани през поколенията, със съвременното звучене. Това може би е артистично загатване какво предстои в тази посока, защото съвместните им изпълнения в албума Hearteclipse са само началото на един по-амбициозен и мащабен проект.

“Пиесите за пиано и струнен оркестър предават цялата палитра от емоции и чувства, които съм изпитвала, техния контраст и неочаквани обрати – моите сърдечни затъмнения. Саундтрак към любовта, радостта, вярата, надеждата, тъгата, носталгията и всички други разтърсващи човешки емоции. Като всеки саундтрак, той има нужда от своя “филм” и представяне, което да въздейства на почти всички сетива!“, допълва Мария Каракушева.

 

Албумът Hearteclipse е в продажба на сайта на Мария Каракушева, както и в www.ozone.bg и www.meloman.bg

 

 

Мултимедийният спектакъл, който Мария Каракушева сподели с публиката като незабравимо пътуване във времето и пространството, сред звук и светлина, се организира със специалното съдействие на Първа инвестиционна банка.

 

Снимки: Линда Александрийска

Коментари

comments