Eдна вълнуваща изповед – „Територията на моята любов”

Cover-Teritoriyata-na-moyata-lyubov copy

На 9 ноември емблематичната библиотека „Амаркорд” на „Колибри” приобщи още една вълнуваща изповед – „Територията на моята любов” на големия Никита Михалков.

„Територията на моята любов“ (превод: проф. Владимир Игнатовски, 368 стр., цена: 18 лв.) на прочутия режисьор, актьор и продуцент е пример за ярка автобиографична проза. Нови и често неочаквани за читателя обрати на съдбата се разкриват в откровения разказ за живота му: за взаимните чувства и драматичната раздяла с Анастасия Вертинска и за любовта на живота му – съпругата Татяна; за военната служба на Тихия океан и Камчатка; за неговите незабравими роли и постановки. Михалков с охота разбулва много тайни на актьорското и режисьорското майсторство, а задълбочените му размисли се редуват с почти авантюристичната интрига и неподражаемото му чувство за хумор.

Никита Михалков е сред най-влиятелните и уважавани съвременни руски режисьори, брат на също толкова талантливия Андрей Кончаловски. През 1974 г. е режисьорският му дебют „Свой сред чужди, чужд сред свои“, в който се изявява и като актьор и съсценарист. Филмът се радва на успех, затвърден от последвалите го „Незавършена пиеса за механично пиано“, „Няколко дни от живота на И. И. Обломов“, „Родня“ и други. Филмът му от 1994 г. „Изпепелени от слънцето“ печели „Златна палма“ от Международния кинофестивал в Кан и „Оскар“ в категорията „Най-добър чуждестранен филм“.