7 домакински почистващи продукта, които никога не трябва да се смесват

 

Всеки иска да се радва на чист и сияещ дом. И всяка домакиня се старае да поддържа такъв, с цената на ежедневно почистване. Чистят дом не е стерилен дом и няма нужда да живеете, заобиколени от лабораторно обзавеждане, каквото може да откриете в Labmag.eu, за да бъде уютен и приветлив.

Често домакините смесват различни почистващи продукти, за да постигнат по – добри резултати и да направят препаратите по – ефективни. Истината е, че това не винаги е така и често смесването може да се окаже дори опасно, ако получената комбинация доведе до неочаквани химични реакции, които могат да бъдат много вредни за здравето. Ето няколко почистващи продукта, които никога не трябва да се смесват, за да няма риск за здравето на хората у дома.

1. Белина и алкохол

Комбинацията от тези две химикали произвежда хлороформ и солна киселина. Те могат да причинят увреждане на нервната система, белите дробове, бъбреците, черния дроб, очите и кожата.

Освен това, високите нива на хлороформ могат да причинят световъртеж, гадене, загуба на съзнание.

2. Белина и амоняк

Тази смес е много опасна за здравето. Тя произвежда токсични газове, които могат да причинят сериозно увреждане на дихателната система. Освен това високата концентрация на амоняк и хлорамин (силно токсичен газ) произвеждат много опасно взривно вещество.

3. Белина и оцет

Добавянето на слаба киселина към белина произвежда токсични газове, които могат да доведат до сериозни химически изгаряния на очите и увреждане на белите дробове.

4. Белина и други почистващи продукти

Химическите домакински продукти като почистващи препарати за стъкло, почистващи препарати за тоалетни и препарати за съдомиялни машини никога не трябва да се смесват с белина, тъй като

комбинацията произвежда хлорен газ. Дори минималната смес може да причини тежки дихателни и очни проблеми.

5. Сода за хляб и оцет

Оцетът е кисел, докато содата за хляб е слаба основа, така че когато се смесят, те реагират, за да се неутрализират, произвеждайки предимно вода и правейки разтвора почти безполезен. Но най-опасното е, че комбинацията може да предизвика експлозия, ако се смеси в затворен съд.

6. Оцет и водороден прекис

Когато тези два продукта са заедно в съд, те създават оцетна киселина, която при високи концентрации може да раздразни и дори да увреди кожата, очите, гърлото, носа и белите дробове.

7. Почистващи продукти от различни марки

Никога не се знае дали сместа от два различни почистващи продукта ще даде по-добри резултати. Не трябва да се забравя, че всяка формула е уникална и смесването им може да доведе до опасна химическа реакция.