6-то издание на уеб конкурса „Сайт на годината“ стартира на 24 май

Организаторите отправят предизвикателство за най-добрите сайтове и поставят българската кирилица като приоритет за дигитално и национално присъствие

 

Престижният уеб конкурс „Сайт на годината“ стартира за 6-та поредна година. Надпреварата хвърля ръкавица на създатели на сайтове и приложения, собственици и професионалисти, които работят усърдно в изграждане, оформление и популяризиране на дигиталното лице на своя бизнес – уебсайт или личен блог. Тази година участниците ще бъдат оценявани от 40-членно жури от доказани специалисти в дигиталната сфера и също така от младежко жури.

Организатор на традиционния конкурс е Фондация за активно развитие на уеб в България. Той определи 14 категории, в които да предизвиква съревноваващите се. Всеки проект се оценява от 7 до 15 специалисти. Наред с професионалното жури победители се излъчват и от публиката, която всяка година е над 8 500 човека. Конкурсът се провежда в рамките на 5 месеца и битката се води сред 150 -160 участници.  Победители получават статуетка и грамота по време на официална церемония през месец ноември и така надграждат своята уеб репутация.

Само в деня на старта (24 май) регистрацията за конкурса е 80 лева – 50% от редовната цена.

Мисията на конкурса Сайт на годината е да поддържа платформа, която предоставя възможност на участниците да получат съвети и препоръки за своите уебсайтове като неразделна част от оценяването им. Така всеки участник обогатява своите познания и работи с експертно мнение. Също така има възможността да подобри дигиталното присъствие на своя уебсайт в 3 сегмента – дизайн, програмиране и маркетиране. Най-важното е, че получава оценка от жури, което прецизно преглежда кандидатурите и има възможността да се нареди сред най-забележителните уебсайтове. Това е високо признание и почетно място на сцена, популяризираща най-добрите – именно тези, които са се погрижили за добро представяне, функционалност и съдържание. Победителите получават наградата си и за добро потребителско преживяване, качествено разработване на сайта и регулярно обновяване.

Ролята на младежкото жури е важна както за финалното оценяване, чрез селекция в предварителния кръг, така и за прецизиране на трендовете в търсенето и използването на уебсайтовете от потребителите в дигиталното пространство. Младежите търсят иновации, бързина и развлечение докато сърфират в интернет. Тяхната роля е определяща за развитието на сайтовете и тяхната ефективност сред новите генерации.

В конкурса могат да участват сайтове на всички езици, които са създадени в България. Надпреварата предизвиква участниците към използване на българската кирилица. Тя е писменост, която се отличава с по-лесно възприемане на информацията, а използването й е важно за нацията ни. Журито добавя бонус точки и по този критерий.

„Българската кирилица е гордост, призвание и отговорност, която може да бъде съхранявана посредством използването й в уебсайтовете. Така можем да ги изграждаме с мисъл за националните ни ценности. За създателите на уеб, българска кирилица е начин да бъдат разбирани по-добре, докато градят ценности както в бизнес, така и на национално ниво.“, споделя един от основателите на конкурса Жюстин Томс.

Организаторите напомнят, че графичното изписване на кирилицата дава много предимства – по-естествена естетика, формите на малките букви са по-обли, по-уникални и лесно разпознаваеми от тези на главните букви. Много от тях имат горни и долни дължини, което повишава тяхната разпознаваемост и помага за по-бързо четене. Българската кирилица е създадена  в края на IX век в Преславската школа и днес се използва от редица славянски народи и някои неславянски.

Повече за категориите, етапите, журито и ползите от конкурса за всеки участник, можете намерите тук: Сайт на годината (bgweb.bg)