5 входа за концерта „Нощ под звездите с Виена Шьонбрун Оркестра“

Столичната община е партньор  на събитието – ще подпомогне   организацията на вечерта и безопасното провеждане на концерта

 

На 8 август от 20:30 ч. световноизвестният оркестър на двореца Шьонбрун ще излезе  на сцена пред катедралния храм „Свети Александър Невски“. „Нощ под звездите с Виена Шьонбрун Оркестра“ включва програма с популярни произведения на фамилия Щраус и техни съвременници, подбрани специално за българската публика. В продължение на два часа и половина 24 музиканти и двама солисти ще поведат публиката на музикално-историческа разходка във времената на прочутата династия и непреходното им наследство. Йохан Щраус-син е най-изпълняваният и записван класически композитор в цял свят. Неговите произведения се свирят по-често дори от тези на Моцарт и Верди. С програма на Оркестъра на замъка Шьонбрун пред храм-паметник „Свети Александър Невски“ започват международните тържества по случай 200-годишнината от рождението на Йохан Щраус- син.

Ще бъдат отворени  5 пропускателни пункта за гостите, които ще бъдат отворени в 18:30 ч. и са разположени симетрично от двете страни на ул. „Оборище“, както следва:

Вход 1 – ул. „Московска“ с ул. „11-и август“

Вход 2 – ул. „Московска“ при входа на църквата „Св. София“

Вход 3 – ул. „Оборище“ с ул. „Г. С. Раковски“ (от страна на ул. „Московска“)

Вход 4 – ул. „Оборище“ с ул. „Г. С. Раковски“ от страна на бул. „Цар Освободител“

Вход 5 – ул. „Шипка“зад Народно събрание с вход към пл. „Св. Александър Невски“

Входовете ще бъдат затворени в 20:15 ч. и няма да се допускат закъснели зрители. Няма да бъде допускано внасянето на храна и напитки на територията на събитието. Публиката ще може да закупи разхладителни напитки на място.

Столична община въвежда промени в движението около катедралния храм „Св. Александър Невски“. Забранява се престоя, паркирането и влизането на пътни превозни средства от 00.00 ч. на 06.08.2022 г. до 08.00 ч. на 09.08.2022 г. Организаторите приканват зрителите да се придвижват с градския транспорт и максимално рано да заемат местата си. Тук може да се запознаете с подробностите: https://bit.ly/3d4c0Q7.

Един пункт за медицинска помощ и две линейки ще бъдат на разположение.

 

“Вълнуващо е да науча, че предстоящото ни гостуване в България се очаква от публиката. Радостен съм от интереса към нашата нова програма, посветена на Щраус, на меломани от Гърция, Сърбия, Румъния и Турция“, сподели диригентът  Гуидо Манкузи. Пловдивчанката Таня Джарова-Салустио е концертмайстор на оркестъра. В програмата са включени хитове на класическата музика като “Радецки марш”, валса “На тихия син Дунав”, части от оперетите “Прилепът” и “Цигански барон”.
“Подготвили сме и специална изненада за българската публика, която искрено се надявам да я вдигне на крака”, каза директорът на оркестъра Петър Хосек. 

През 2025 година Ню Йорк, Париж и – разбира се – Виена, родното място на големия композитор, ще се включат в честването на 200-годишнината от рождението на Йохан Щраус-син. „Това е една много голяма оценка за присъствието на българските музиканти, оперни изпълнители, а защо не и композитори, на световната музикална сцена“, сподели журналистът Георги Тошев, автор на телевизионната поредица „Щраус“. Според него елитните музиканти и красивата катедрала ще създадат незабравимо усещане за вечната музика.

Поради големият интерес в продажба са допълнителни билети, които може да откриете в мрежите на Ticketportal.bg  и Eventim.bg. От 06.08 до 09.08 е предвидена и каса на място / вход 3/ с работно време от 9.00 до 21.00 ч.

„Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните събития на София. 

 

Фейсбук страница на събитието в София.  https://fb.me/e/1Dafgu2zj