Вторият най-добър барман в света за 2015 журира в състезанието Diageo Reserve World Class България 2016
Най-голямото и авторитетно събитие в световната барманска индустрия Diageo Reserve World Class се провежда за втора поредна година в България, а най-добрите ни бармани ще проверят талант и умения в три предизвикателства и вълнуващ национален финал през юни, който ще отведе българския победител на световния подиум в големия международен финал в Маями.
Първото предизвикателство, в което българските бармани премериха сили в средата на януари 2016 г., беше „Микро машини“ – тема, посветена на микроорганизмите, отговорни за ферментацията и тяхното приложение в съвременната миксология. Ден по-късно стартира второто предизвикателство в състезанието – „Да пием с мисъл“, вдъхновено от световната тенденция към отговорна консумация на напитки и повишаващото се търсене на по-леки по стил, алкохолно и захарно съдържание питиета. Сред темите, засегнати в предизвикателството са газирането, освежаващи коктейли и брънч напитки, модерни крафт бири, науката на аперитивите и диджестивите и много други.
На 29-ти март българските участници в Diageo Reserve World Class България 2016 имаха възможност да приготвят своите авторски коктейли по темата „Да пием с мисъл“ на живо. В надпреварата се включиха 19 бармани от София и Варна, сред които имаше и две представителки на женския пол. „Барманството не е просто професия, то е начин на живот“ – по този начин приемат задълженията си всички те. Журито този път бе в следния състав – Кенджи Джеси, Посланик на Diageo Reserve Brands and Luxury Whisky, който вече 14 години обучава бармани и създава изискани преживявания в над 70 страни по света, и Ариел Лейзголд, победител в израелското издание на състезанието Diageo Reserve World Class на годината 2015 и впоследствие заел престижното второ място в световния финал на World Class 2015 в Кейптаун. Тридесет и пет-годишният Ариел е най-награждаваният барман в историята на Израел – освен носител на престижни международни награди, той е и 9-кратен национален шампион, автор на водещата образователна програма по барманство на Израел и създател и собственик на няколко топ заведения, сред които и бижуто в короната – коктейл барът „Bellboy“, обявен за World Class бар.
На 30-ти март стартира и финалното трето предизвикателство в рамките на тазгодишното състезание – „Плодове и растения“. Българските бармани бяха въведени в темата от водещи професионалисти в две обучителни сесии, посветени на това как да използват богатството на растителния свят, за да постигат неограничено разнообразие от вкусове при приготвянето на впечатляващи коктейли. Как ароматът, вкусът и химическият състав се променят с узряване на растенията, как най-добре да бъде уловен този преходен вкус, каква е същността на молекулярното групиране на съставките, защо се случва и как най-добре да се използва са част от въпросите, които участниците дискутираха с лекторите на Diageo Reserve World Class.
World Class барманите и баровете, в които те работят, са синоним на изтънченост, безупречно обслужване и налагане на нови стандарти в съвременната коктейлна култура. Състезанието събира елита на световното барманство – хората, които определят тенденциите в индустрията и стандартите в най-добрите барове в света, като същевременно обръща внимание на изкуството на създаване на коктейли по света.
Уменията и талантът на World Class барманите се подпомагат от колекцията изключителен алкохол от луксозното портфолио Diageo Reserve – водка KETEL ONE, водка CÎROC, джин TANQUERAY No. TEN, текила DON JULIO, ром ZACAPA, шотландско уиски JOHNNIE WALKER GOLD LABEL RESERVE и JOHNNIE WALKER BLUE LABEL, бърбън BULLEIT, едномалцовите шотландски уискита Cardhu, Mortlach, The SINGLETON of Dufftown и TALISKER.
За Diageo
Diageo е световен лидер в областта на алкохолните напитки със забележителна колекция първокачествен алкохол, бира и вино. Марките включват уиски Johnnie Walker и JεB, водка Smirnoff, Cîroc и Ketel One, а също така Baileys, Captain Morgan, Tanqueray и Guinness. Diageo е световна компания, чиито продуктите се продават в над 180 страни по света. Компанията е листвана както на лондонската фондова борса (под символа DGE), така и на нюйоркската борса (под символа DEO). За повече информация посетете www.diageo.com. Прегледайте световните ресурси на Diageo за отговорна консумация, www.DRINKiQ.com, за информация, инициативи и начини за споделяне на добри практики.
За Diageo Reserve
Diageo Reserve представлява луксозното подразделение на Diageo, чието портфолио е носител на редица награди и обхваща продукти с изключително високо качество, наследство, майсторство и иновация. Колекцията от World Class марки включва: водка Ciroc, джин Tanqueray No. TEN, шотландско уиски Johnnie Walker Blue Label и Johnnie Walker Gold Label Reserve, текила Don Julio и ром Zacapa, водка Ketel One, бърбън Bulleit, едномалцово шотландско уиски Cardhu, Talisker, Mortlach и The Singleton of Dufftown.
За Diageo Reserve World Class™
DIAGEO RESERVE WORLD CLASS™ превръща консумацията на висококачествени напитки в преживяване и променя коктейлната култура по света. Най-голямaта и надеждна инвестиция в изисканите преживявания, то открива следващото поколение таланти в барманството, които определят последните тенденции в миксологията, и ги представя в най-добрите барове в света. В центъра на инициативата е забележителна световна обучителна програма, както и световно призната платформа, която издига изкуството на барманството на ново ниво и изгражда кариери в индустрията. От началото на състезанието през 2009 г. над 25 000 бармани са били посветени в изкуството на миксологията, използвайки изключителните продукти от колекцията DIAGEO RESERVE. В партньорство с гуру специалисти, медии, партньори и собственици на барове, DIAGEO RESERVE WORLD CLASS® в световно призната емблема за изтънченост и изисканост на международната коктейлна култура – както сред барманите, така и сред консуматорите.
https://www.youtube.com/watch?v=3fkKJVETJ2Q