Бобът – храна, която става за предястие, основно и десерт
Обикновено свързваме боба като храна със солено основно ястие – на яхния, на чорба или в пълнени чушки. Но бобът е много универсална храна и може да се включи в множество рецепти – от разядка, през предястие и основно, до десерт дори.
Бобът е много хранителен, богат на въглехидрати и протеини, но с малко мазнини, съдържа витамини, фибри, микроелементи.
Поради факта, че е с нисък гликемичен индекс, той не влияе на нивата на кръвната захари и е подходящ за диабетиците. Бобът е богат на фибри, което го прави подходящ при проблеми със стомаха и червата. Все пак при хора с чувствителен стомах може да причини подуване и дразнене, затова е добре да се изкисва преди готвене, а първата вода да се изхвърля.
Ето как тази храна може да се включи във всеки един етап на вечерята или обяда.
Бобът като разядка – Хумус
Кой казва, че хумус се прави само са нахут? Спокойно той може да се замени с боб. Добавят се само тахан, зехтин, лимонов сок и чесън, пасира се и се сервира с хрупкав хляб или зеленчуци на пръчици.
Бобът като предястие/ салата – Салата по мексикански
Вкусното вариво е неизменна част от мексиканската салата. За целта се смесват царевица от консерва, печени червени чушки, нарязани на ситно, кисели краставички, чушка чили за пикантност, подправя се с кориандър, сол и зехтин, лимонов сок, оставя се да се охлади за половин час и се сервира. Този тип салата е чудесна и като гарнитура към печено месо или вместо салца за такос.
Бобът като основно
Яхния от боб е толкова българско ястие и се обича от всеки. Има обаче значение дали сортът боб, който се избира за яхнията е дребен, едър и маслен, шарен или черен, защото всеки един е с различен вкус и плътност. Много хора избират дребния, защото го смятат за най-вкусен, но всичко е въпрос на вкус.
В комбинация с наденица и топъл хляб, това ястие е всичко, от което човек има нужда, особено в студен зимен ден – хранително, вкусно и засищащо. За повече информация – разгърнете стария тефтер на баба, в който със сигурност ще откриете поне една вкусна рецепта за боб яхния.
Бобът като десерт – Торта с боб
Да, правилно. Има и такова чудо. При това – изключително вкусна и здравословна, а вкусът на боб изобщо не се усеща. За целта е необходим черен боб от консерва, който се смесва с овесени ядки, фъстъчено масло, фурми и какаово масло. Тортата се декорира с тъмен шоколад и люспи сол. Много нестандартен десерт, но гарантирано ще заслужи овации.