ХУМОРИСТИЧНО СЕЛФИ

 

На 14 октомври с логото на Книгомания излиза автобиографичната книга на шоумена Димитър Туджаров-Шкумбата. Комикът отпразнува своя 65-и рожден ден в неделя на 6.10. и излизането на луксозното томче се превърна в своеобразен подарък за личния му празник. Представянето на книгата ще се проведе вечерта на 14.10. от 19,00 ч. в известния столичен Sofia Live Club.

Изданието с твърди корици включва забавно разказаното битие на комика – откъде идват „шкумбите“, как се насочва от инженерството към артистичните изяви, за безбройните турнета и срещи с известни личности, като текстът по страниците е придружен с над 20 карикатури, специално рисувани за книгата от Жорж Туджаров (съвпадението на фамилията е случайно!), и над 160 снимки от личния архив на Шкумбата, както и от архивите на Бончук Андонов, Емил Андонов, Емил Кьостебеков, Людмил Карджилов, Христо Иванов.

В книгата Димитър Туджаров-Шкумбата сладкодумно разказва за рода си и за детските и юношеските си години, прекарани в Петрич. Спомените са примесени с десетки анекдоти и закачки, както и с намигане към „чувството за хумор на съветските другари“ и на времето отпреди 1989 г. – при именуването например на технически съоръжения като черно-бял телевизор „Дъга“, бензинова резачка „Дружба“ и сълзотворен газ „Момина сълза“, лозунги и надписи из различни държавни учреждения. Макар да завършва инженерна специалност в МЕИ, по настояване на родителите си, и по-късно да я практикува – тъй като започва работа в „Кремиковци“,  Шкумбата не изоставя влечението си към актьорството. През студентските си години е прочут сред колегите си като „чешит, измислящ всевъзможни шеги“ и се изявява на сцената на т.нар. КЕВ (Клуб за естетическо възпитание), а първото представяне на голяма софийска сцена е по повод студентски празник през 1974 г., а след това и покрай участията на трупата от студенти – театър „Студентина“. През 80-те години Шкумбата става популярен с десетки скечове, каламбури и имитации (на Тодор Живко, Тодор Колев и др.), както и с песните и изпълненията си на китара. Следващите десетилетия става водещ на различни хумористични рубрики по радиа и телевизии, гост е на сборни празнични концерти, програми  и спектакли, осъществява турнета в чужбина.

В книгата са намерили място и немалка част от текстовете от моноспектакли и импровизациите на шоумена от различните представления, от аудиозаписи и др. Редица приятели и колеги като Слави Трифонов, Росица Кирилова и Георги Начев, Нели Рангелова, Богдан Томов, Михаил Дюзев също са приветствали Шкумбата с по няколко думи.

Коментари

comments