Фондация BCause представи обобщените резултати от програмата „Забавно лято, грижовна есен” 2021

Седмото издание на програмата, която се осъществява с финансовата подкрепа на Филип Морис България, обхвана над 3 000 представители на общности от тютюнопроизводителните региони в страната.

Програмата „Забавно лято, грижовна есен“ обхваща над 26 населени места, в които е много трудно общността да получи това, което в големия град изглежда като даденост. Отзвукът, който получаваме, ни показва, че сме на прав път и програмата постига своите цели. Всяка година, като част от програмата, близо 650 деца се включват в образователно-приключенските академии, преглеждаме около 2 500 възрастни хора, участват около 100 предприемачи с техните бизнес идеи, от които 15 стигат до финал. Децата от образователно приключенските академии споделят, че благодарение на чудесните хора, с които работят искат да учат повече, учителите, част от академиите за учители, променят коренно начина, по който подготвят и поднасят уроците си, а хората, които посещават лекарите,  ни посрещат с благодарност и признателност. Програмата нямаше да бъде пълноценна без активните, предприемчиви хора, които се включват в частта на програмата наречена „Академията за местни предприемачи“. Те работят в посока подобряване на средата в тяхното населено място, допринасяйки за своя град.“, споделя Елица Баракова, изпълнителен директор Фондация BCause на закриващото събитие на програмата в The Steps на 10-и март.

Финалът на „Забавно лято, грижовна есен“ събра представители на медиите, участници от всички насоки на програмата, организатори и партньори. Водещ на събитието бе актьорът и телевизионен водещ Стефан А. Щерев.

Ние полагаме усилия да подпомагаме хората, които живеят трудно в тези райони и нека се усмихнем на това, което сме постигнали и да си кажем, че продължаваме напред и през следващата година.”, заяви Вирджиния Джевелекова, мениджър „Връзки с обществеността“ във Филип Морис България, обръщайки фокус върху развитието на програмата през изминалите години.

По време на събитието бяха представени обобщените резултати от социализираните медицински прегледи, осъществени от болници членове на „Българска болнична асоциация“ от доц. Цветелина Спиридонова, изпълнителен директор на болница „Хигия“, Пазарджик и адв. Свилена Димитрова – председател на „Българска болнична асоциация“, която за първа година е партньор на програмата. Доц. Спиридонова обобщи впечатленията си от тазгодишното издание на „Забавно лято, грижовна есен“ с думите: „Благодарение на програмата си припомнихме мотивацията да учим медицина. Да се срещаме с хората там, където живеят, да изслушаме болките и страданията им не само като специалисти в дадена медицинска област, а и като хора, които упражняват най-хуманната професия.“ Адв. Димитрова допълни, че „Забавно лято, грижовна есен“ съвпада напълно с мисията на ББА и след излизане от една тежка пандемична обстановка наистина да се обърне внимание на превенцията, профилактиката и и борбата с вредните фактори.

Това е нещо, което се надяваме да видим и като политически решения в предстоящите корекции, които ще се направят в сферата на здравеопазването по време на мандата на новото правителство. Прегледите на възрастни хора беше един прекрасен начин чрез BCause и Филип Морис ние да направим нещо, в което ние наистина вярваме“, каза още адв. Димитрова. С увереност тя сподели, че ББА ще продължи партньорството си с програмата, подкрепяща тютюнопроизводителните региони.

На своеобразната сцена при Стефан А. Щерев се качиха и победителите в „Академия за местни предприемачи 5.0″, заедно с програмния директор на Център „Ринкър“ към Фондация BCause – Явор Гочев. Грета Георгиева – основател на BabySG, Марина Симеонова – създател на „Омая“, Илиян Попов – възродител на плувен клуб „Перун“, Крум Петров – създател на „Мерак“ и Тодора Кръндева – основател на Good in Bed Sheets споделиха впечатленията си от проведените обучения, като общото послание, което се открои от финалистите бе, че за да осъществим идеите и мечтите си трябва да смело да направим първата крачка. Илиян Попов от плувен клуб „Перун“ използва дадената му платформа да обяви, че търси помощник-треньор за възродения от него единствен плувен комплекс в Разлог. В края на представянето се проведе и кратката церемония по връчване на чековете на победителите, които за първи път се събраха на живо, след като финала на „Академия за местни предприемачи 5.0“, по-рано тази година, бе проведен онлайн. Чековете връчи г-жа Диляна Якова, мениджър „Регулации и устойчиво развитие“ във Филип Морис България.

Събитието  завърши с емоционална среща с двете  учителки от с. Сатовча – Аксиния Влайкова и Сузана Влайкова, част от Образователно – приключенските академии за деца в обхвата на програмата „Забавно лято, грижовна есен“ и участвали в академия за учители. През сълзи те споделиха благодарността си за вдъхновението и подкрепата, които са получили като част от „Забавно лято, грижовна есен“.  Към тях се присъедини и основателят на НЧ „Бъдеще сега“ – Теодор Василев, отговорник за прилагането на образователните програми, по време, на които се обучават децата и учителите в обхвата на програмата.

Програмата „Забавно лято, грижовна есен” се осъществява от 2015 г. насам от Фондация BCause с финансовата подкрепа на Филип Морис България, като част от инициативите на компанията за корпоративна социална отговорност и в изпълнението на стратегията за устойчиво развитие на Филип Морис Интернешънъл. За изминалите 7 години програмата обхваща над 3 255 деца на възраст от 7 до 14 години и 117 учители, проведени са над 7 800 медицински прегледи за възрастни хора в 26 малки населени места на 11 общини от 5 тютюнопроизводителни региона. От канидатствалите над 300 бизнес идеи, 65 предприемачески екипи са преминали през обучения, като 19 от тях са получили безвъзмездна финансова подкрепа. В програмата, за седемте години от осъществяването й, са инвестирани около 1,4  млн. лева от Филип Морис България.

Партньори на фондация BCause и нейния Център за предприемачество и обучения „Ринкър“ в осъществяването на програмата са Народно читалище „Бъдеще сега“, Българската болнична асоциация и местните общински администрации.

Коментари

comments