Филмът „Катя Паскалева – последната роля” с премиера на 3 март

Katina_2 copy

Животът на филмовата легенда Катя Паскалева, разказан в документален филм от Жоро Тошев, ще бъде част от специалната празнична програма на bTV в деня на националния празник – 3 март. В денят, в който България чества годишнина от Освобождението, bTV е подготвила специална програма. Основен акцент в нея са едни от най-обичаните български филми, с които медиата дава началото на специална поредица, посветена на вечните български комедийни филми. Поредицата ще се излъчва от 6 март, всяка неделя от 15.00 часа.

В чест на 70-годишнината на голямата актриса Катя Паскалева в 13.30 часа bTV ще излъчи филмът на реж. Едуард Захариев с нейно участие – „Вилна зона”, където тя си партнира с Ицхак Финци, Наум Шопов, Стефка Берова и други. Веднага след него, от 15.00 часа, медиата ще покаже, създаденият от Жоро Тошев филм – „Катя Паскалева – последната роля”. От него зрителите ще разберат през какво е минала актрисата, изиграла Мария в любимия филм на поколения българи – „Козият рог“, кого е обичала, как се е отървала от Държавна сигурност и защо си е отишла толкова млада.

mission-london-actors copy

„Катя Паскалева – последната роля“ на журналиста Георги Тошев, реж. Ема Константинова и оператора Румен Василев, е опит да се нареди пъзелът на един динамичен, изпълнен с радост и болка живот. За първи път излизат факти от биографията на актрисата, които разкриват особености от нейния творчески и житейски път. В основата на филма е залегнала историята на момичето от Петрич, израснало в обикновенно семейство в Перник, което открива още в детството си, че единственият начин да избяга от посредствеността и монотонността на битието, е сцената. „Катя Паскалева – последната роля“ е филм за мълчаливото десидентство в годините на социализма, за таланта, който говори за свободата чрез ролите си. Филмът е за онази невидима драматична връзка между публика и звезда, очакванията, личният живот, страховете, надеждите.

„Познавах Катя Паскалева през последните 15 години от нейния живот. Приближаването ми до нея стана постепенно. Наблюдавах я, изучавах я, възхищавах й се през годините. Бяхме заедно на сцената в спектакъла „Чайка“ на Чехов, реж. Димитър Недков в Сливенския театър. Станахме приятели. Отиде си мълчаливо, както бе и живяла. Годините минаваха, а мястото й в киното и театъра остана празно…Исках да разкажа нейната история. В нея се оглежда пътят на една обичана актриса, мечтите и битието на личност, бранеща свободата си до последно…Филмът за Катя Паскалева е опит да се погледне на близкото ни минало с други очи“, казва сценаристът и продуцент на филма Георги Тошев.

Освен „Вилна зона” и „Катя Паскалева – последната роля“ зрителите на bTV ще имат възможност на 3 март да се забавляват от 16.30 часа с комедията „Мисия Лондон” (в ролите: Юлиан Вергов, Георги Стайков, Ана Пападопулу, Любомир Нейков, Джони Линч, Орлин Горанов, Ралф Браун, Ернестина Шинова, Васил Драганов, Светослав Пеев, Нели Топалова, Коцето Калки , Искра Радева, Стефка Янорова, Велизар Бинев) и „Последният ерген” от 20.00 часа с Тодор Колев, Георги Георгиев-Гец, Андрей Чапразов, Татяна Лолова.