Украинският топ-каратист Станислав Хоруна ексклузивно в SVETSKO.bg

Украинският топ-каратист Станислав Хоруна проведе двудневен технически семинар в София 

„Карате е философия и начин на живот, то променя живота на всеки, който практикува необикновеното бойно изкуство“ – споделя Станислав Хоруна в интервю за Svetsko.bg

Stanislav Horuna (2) copy

Един от най-добрите състезатели в света по карате по правилника на WKF, Станислав Хоруна, посети България и проведе практически семинар в зала „Сиконко“, София. Двудневното обучение събра привърженици на бойните изкуства от различни спортни клубове в страната.

Към участниците се присъединиха и представители на три сръбски клуба – Лесковац, Цариброд и Ниш.

Alexander Slavkov_Stanislav Horuna copy

„Самият Станислав Хоруна е много земен и позитивен човек. Тренировките бяха много добре проведени в тактическо отношение. Научихме не малко неща. Радостни сме, че имахме удоволствието да работим с него. Гостуването му е от ключово значение за развитието на българското карате, защото е факт, че действащ състезател от такъв ранг не е посещавал страната ни досега. Искам да благодаря от мое и името на колегите на всички, които присъстваха на семинара“ – коментира един от организаторите на спортното събитие Кристина Свиленова.

Организатори на семинара бяха Кристина Свиленова и Виктор Свиленов от СК „Ипон“– София и Павел Стоянов от СК „Щит“ – Нови Искър.

Stnaislav Horuna_Seminar Bulgaria (6) copy

Каква е твоята рецепта за успех?

Станислав Хоруна: Рецептата за успех не е универсална, защото хората имат различни цели по пътя в живота си. Според мен е важно човек да следва целите си и да се бори с възникналите препядствия, като се стреми да разсъждава и анализира случващото се и така да взема най-добрите решения, с които да върви напред. Същото положение е и про карате – анализираш как опонента ти мисли и се държи по време на двубоя и тогава правиш план за действие, като взимаш най-доброто решение за атака.

Обучаваш деца. Смяташ ли, че каратето може да повлияе на тяхното бъдеще?

Станислав Хоруна: Каратето е необикновен спорт, не случайно наречен бойно изкуство. То е философия и начин на живот. Карате развива и поддържа у децата тяхното физическо и психическо състояние. Променя се цялостната им представа за живот и завинаги остава положителна след в тях.

Как влияе нестабилната политическата обстановка в Украйна на спорта?

Станислав Хоруна: За щастие политическата среда в моята държава не влияе зле на спорта. Дори смятам, че помага донякъде, защото хората стават по-сплотени и концентрирани в целите си.

Каква е връзката между спорта и малките житейски успехи?

Станислав Хоруна: Карате и спорта като цяло променят начина ти на мислене. Той става част от теб и в повечето случаи те променя към по-добро. Упоритостта и успехите не се ограничават само до спорта, а естествено се пренасят и в личния живот, където може да се постигне всичко.

Какво мислиш за факта, че България ще е домакин на Световно Първенство по Шотокан Карате До през есента на 2016?

Станислав Хоруна: Това е чудесна новина. Подобни събития подпомагат популяризирането на спорта като цяло и по този начин все повече хора се решават да тренират. А факта, че турнир от световен ранг ще се проведе в България е необикновена възможност за българските каратисти да се докоснат и попият от играта на едни от най-добрите в света спортисти.

Какво ще пожелаеш на българските каратеки?

Станислав Хоруна: Искам да пожелая на българските каратисти да запазят своите успехи и разбира се да ги увеличават. Съветвам ги да работят в екип за превръщането на карате в национален спорт. Само сплотеността ще ги направи по-добри и конкурентни на международното доджо.