Съвети как да станете експерт по кафеените зърна

Отдадена на изграждането на един по-добър свят, кафе по кафе, италианската компания за кафе Lavazza разкрива тайните на кафеените зърна, за да позволи на любителите на кафето по целия свят да се потопят в свят на ненадмината свежест, интензивен аромат и несравнима експертиза – за едно незабравимо сетивно изживяване

 

Уникалната сила на кафеените зърна дава възможност на всеки да открие произхода на кафето, като го отпраща на сетивно пътешествие, далеч надхвърлящо непосредствения вкус. Това означава избиране на всеки детайл с най-голямо внимание, предвкусване на аромата – от смилането до уникалния ритуал на приготвяне, който идеално подхожда на всеки любител на кафето.

Кафето, приготвено от зърна, предлага незабравимо изживяване от удоволствие, достойно за професионален бариста: смилането на зърната дава възможността да се насладите на напитката в най-свежата й и непокътната форма. Възползвайки се от своето столетно майсторство, експертите на Lavazza са подготвили няколко съвета, за да станете истински експерт по кафето – за сетивно изживяване, което превръща кафето в истински ритуал.

Свежест и аромат

Кафето е деликатен продукт. Когато влезе в контакт с атмосферата, характеристиките му могат да бъдат засегнати.

Като по-устойчиви на външни влияния, кафеените зърна дават превъзходен резултат по отношение на аромат и свежест. Смилането на зърната непосредствено преди направата на кафето позволява да се извлекат всички съединения, които им придават прекрасен вкус и отчетлив аромат, за обгръщащо изживяване, което печели всички сетива още преди първата глътка; това ще е една от най-свежите чаши кафе, които някога ще опитате.

Смилане

За да се постигне отличен резултат в чашата, смилането трябва да се избере според предпочитаната система за екстракция. Смилането варира в зависимост от силата на налягането, което се прилага при всеки метод:

  • Много финото смилане е идеално за приготвяне на турско кафе – Екстракцията не включва филтриране
  • Финото смилане е идеално за приготвяне на еспресо – Екстракция при около 9 бара налягане, което трябва да се регулира накрая, за да се получи перфектна екстракция в чашата за около 25-30 секунди
  • Средно/фино смилане е идеално за приготвяне на мока – Екстракция при около 1 бар налягане
  • Средно/едро смилане е идеално за приготвяне на филтърно кафе – Екстракция при налягане на околната среда

Съхранение

След като опаковката е отворена, експертите на Lavazza препоръчват кафето да се съхранява в херметически затворен съд и на хладно и сухо място, далеч от източници на светлина и топлина. Тези предпазни мерки ще помогнат да се запази свежестта на кафеените зърна по-дълго.

Кафе ритуал

Някои хора може да предпочитат удобството на смляното кафе за по-бързо и лесно приготвяне на кафе у дома. Но смилането на кафеените зърна придава на кафето съвсем различен вкус – то не само води до по-свеж и по-богат вкус, но и самият жест естествено влива положителни емоции в сутринта Ви. Превръща ежедневния навик за кафе в ритуал, който зарежда останалата част от деня не само с кофеин, но и с концентрация и щастие.