Съвети за поддръжка на автомобила, които ще ви спестят пари

 

Наскоро сте си закупили автомобил. Похарчили сте стабилно сума за него и не желаете да харчите излишни пари за него в близкото бъдеще. Ето няколко съвета за поддръжка на автомобила, спазването на които ще ви спести доста пари.

Проверете резервната си гума. Правилната поддръжка на резервната гума е също толкова важно, колкото поддръжката на основните четири. Последното нещо, което искате да видите, е спаднала резервна гума, докато измъквате крика от багажника си. Тогава ще трябва да се обадите на пътна помощ, което ще ви струва доста пари. 

Сменяйте маслото редовно. Проблемите с маслото са ужасно скъпоструващи, тъй като те засягат много от функциите на автомобила ви. По-добре е да похарчите няколко лева за качествена марка, отколкото да отлагате подмяната и да рискувате износване на двигателя си.

Подлагайте колата си на авто диагностика. Поне веднъж годишно проверете всички системи в колата си. Да, може да изкарате едно лято без климатик или една зима без подгряване на седалките, но ако се стигне до проблеми със спирачната или горивната система в колата ви, решението може да ви излезе доста скъпо. Затова вземете мерки на време.

Сменяйте редовно въздушния филтър. Мирише ли на лошо в колата ви, когато пуснете отоплителната система? Ако отговорът е положителен, най-вероятно въздушният ви филтър е за смяна. Той предпазва от навлизане на замърсителите през отворите. Повярвайте ни – не искате да си навлечете проблеми с климатичната си система или пък да си навлечете асматични пристъпи.

Инвестирайте в нови чистачки за предното стъкло. Зависимост от автомобила ви, закупуването на нови чистачки може да не е толкова евтино. Но инвестицията си заслужава. В крайна сметка те ви помагат да виждате пътя без проблем, когато времето е лошо. Освен това старите чистачки могат да наранят стъклото ви, което ще ви създаде допълнителни главоболия.

 

Коментари

comments