Съвети за безопасно пътуване

Безопасното пътуване е добре планираното пътуване. Изборът на дестинация, място за отсядане и търсене на интересни обекти, които да посетите, са основна част от подготовката. Ключов елемент от всяко пътуване с автомобил е той да бъде в пълна изправност. Ето няколко съвети за безопасно пътуване:

Сънят е едно от най-определящите неща по отношение на безопасността при предстоящо дълго шофиране. Наспете се добре. Осигурете сенници в автомобила и непременно ги използвайте в горещините, ако пътувате на дълъг път през летния сезон. Максимално натовареният автомобил има различна маневреност и трябва да съобразите това по време на пътуването. Имайте предвид, че натовареният багаж не бива да надвишава височината на задните седалки. В случай, че багажникът не може да побере всичко необходимо за вашето пътуване, кутията за покрив или ремаркето са добра идея. Оставете свободно пространството около пътниците.

Пригответе чанта с принадлежности от първа необходимост, като вода, леки закуски, памперси и играчки за децата, лекарства против гадене, мокри и сухи кърпички.

Проверявайте налягането в гумите, маслото и водата. Винаги съобразявайте скоростта с ограничения, пътната настилка и маркировката. носете предпазни колани.

Ако имате малко дете, непременно се сдобийте със специална детска седалка с колани, която се закрепва на облегалката отзад. Ако имате домашните любимци, трябва да бъдат подсигурени със специален колан или добре вентилирана седалка за кола.

Избягвайте ненужни проблеми по пътя като ядосани шофьори насреща ви, не се ядосвайте и вие, за да се осигури безопасно и щастливо пътуване. Бъдете особено предпазливи към деца, юноши, възрастни на велосипеди, каруцари, мотоциклетисти.

Не използвайте телефона по време на шофиране. Ако пътувате на дълъг – почивайте на всеки 100 км. за по 10 мин.

Ако все пак закъсате на пътя поради лошите пътни условия, повреди в колата, катастрофа или други обстоятелства, потърсете услугите на пътна помощ. Професионалистите от пътна помощ се стремят да поддържат високо качество на достъпни цени, коректно отношение, бързина, сигурност.

Коментари

comments