София Филм Фест започва юбилейното си издание на 10 март

SFF_poster copy

Международният филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia In-ternational Film Festival) ще започне сред броени дни, а традиционен партньор и основна локация на прожекциите е Националният дворец на културата.

По време на пресконференцията за събитието днес, директорът на фестивала Стефан Китанов се обърна към директора на НДК – Мирослав Боршош с думите:

„Особено удоволствие за мен е да кажа „добре дошъл” на директора на Националния дворец на културата, но всъщност той си е у дома. Ние сме партньори с НДК точно 20 години! Искам да кажа благодаря за първите двайсет, чакат ни още много”, започна Китанов.

„Вие сте си у дома. Това е вашето място и винаги ще бъде, защото не толкова многото години, а изключителното съдържание на фестивала, неговата сила и тежест и възможността толкова хора от чужбина да видят страната ни е нещо, което приветствам. Щастлив съм, че тази година разширяваме сътрудничеството си и освен в Зала 1, където ще са гала прожекциите, всекидневните в кино „Люмиер”, което вече е със собствена прожекционна машина, ще има и интересна програма в ДНК. Има и три филма с номинации за “Оскар”, но най-вече се радвам, че именно на сцената на Зала 1 неверояни артисти ще получат награди. На добър час, да ви се множат годините и винаги да сте на такова страхотно ниво!”, каза Боршош.

2016_0224_0030 copy

Председателят на комисията по култура към Столичния общински съвет Малина Едрева, поздрави Стефан Китанов и изключителната организация, която екипът му създава, съвместно с Националния дворец на културата. Тя честити годишнината и обясни, че за София фестивалът е не само чест, но и празник, който всички чакат с нетърпение всяка година. Г-жа Едрева допълни и че за поредна година СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ, подкрепен от Столична програма „Култура”, се организира дискусионнен клуб за ученици и студенти, който е много важен за развиване на младата публика.

Директорът на Националния филмов център – Камен Балкански също честити юбилея на фестивала и сподели: „НФЦ поставя акцент не само върху производството и подкрепата на филмите, но смятаме, че е изключително важно тези продукции да достигат до своята публика. Затова партньорството ни с вас е от голямо значение. Тази година има 26 филма, получили държавна подкрепа. Тове е една впечатляваща цифра, чрез която помагаме българското кино.Когато приятел става на 20 години и го отбелязва с филмов фестивал, и с такава богата програма за своите гости, то това е достойно за възхищение. Пожелавам ви пълни зали и лицата на зрителите да са озарени от емоциите, които са почувствали по време на филмите”, допълни той.