Соня Йончева се завръща с Хендел

На 12 и 15 април звездата ще изнесе концерти в зала “България”

 

Световноизвестното българско сопрано Соня Йончева се завръща на българска сцена с концерна програма “Хендел” и Фестивалния оркестър “Изкуството на барока” на 12 и 15 април 2023 г. в зала “България”.

Продуцент на концерта е нейната компания SY11, с която Йончева организира спектакъла в Античния театър в Пловдив и мащабния концерт с Пласидо Доминго пред Храм-паметника “Свети Александър Невски” в София.

Специален гост ще е Зефира Вълова, която е създател на фестивала “ Изкуството на барока”.

След серия от успешни концерти и участия в оперни спектакли в “Ла Скала”, Ковънт гардън, Театро “Роял” в Мадрид, Йончева се обръща към старата си страст – бароковата музика. Последният й рецитал с творби на Хендел тя представи с голям успех в Двореца “Версай” в Париж.

Известният френски музикален критик Пол Фурие отбелязва: “Гласът на Соня Йончева е толкова мощен, колкото и овладян. След час и двадесет минути музика сопраното изглежда толкова свежо, колкото и в първите минути на концерта, а след това, заслужено се наслаждава на аплодисментите на публиката. „

В програмата на софийските си концерти Соня Йончева включва произведения на Хендел ,Пърсел, Рамо и други.

Овации за своя бароков репертоар Йончева получава още като студентка в Консерваторията в Женева. Вокалните й качества и артистичност са забелязани от Уилям Кристи, който я кани за съвместен проект. Вторият й солов албум с барокова музика е сред най-продаваните в света за 2017-2018 и печели престижни награди, сред тях и “Еко” в Германия.

В новата си програма Йончева е включила арии на Клеопатра и Алчина.

В момента певицата е в Ню Йорк, където предстои през януари 2023 г. в Метрополитън премиерата на операта “Федора” с нейно участие.

 

Билети за концертите на Соня Йончева тук: https://epaygo.bg/2220339994

 

Фотография: Victor Santiago/ SY11