Слънчевите очила – мода или необходимост?

Слънчевите очила са един от най-често използваните аксесоари. Тяхната широка популярност се дължи на техния дизайн и естетически свойства.

Очилата са по-познати като аксесоар, но не толкова като средство за защита и превенция на различни заболявания, свързани с очите.

Истината е, че слънчевите очила са еднакво важни, както за естетиката на външния вид, така и за здравето на зрението. Ето как и защо:

Естетически функции на слънчевите очила

Неслучайно слънчевите очила с нареждат сред най-предпочитаните модни аксесоари. Те имат силни естетически свойства, тъй като допълват визията на всеки човек. Очилата са също така и най-използваният аксесоар през летния сезон – тогава те се превръщат в незаменим и ценен аксесоар, който усъвършенства облеклото.

Несъмнено очилата подчертават стила на всеки човек. За целта е важно да се подберат подходящи слънчеви очила според формите на лицето. Най-важната част от очилата са именно рамките, които имат ролята да доставят удобство и увереност по време на носене.

Здравословни ползи от слънчевите очила

Противно на много очаквания, слънчевите очила далеч не са само красив аксесоар, който се носи единствено през лятото. Истината е съвсем различна – слънчевите очила са и защитно средство, което играе предпазна роля спрямо различни фактори, увреждащи качеството на зрението.

Слънчевите очила са задължителен аксесоар през летните месеци, заради вредното влияние на слънчевите лъчи. За целта е важно да се избират качествени очила, които имат филтър, защитаващ очите от UV лъчите. Носенето на слънчеви очила през лятото е полезно и заради подобряването на видимостта. През летните месеци слънчевата светлина е твърде ярка, което може да създаде трудности при извършването на ежедневни дейности като спорт или шофиране.

Освен през лятото, слънчевите очила са важен аксесоар за употреба и през всяко време на годината. Макар през останалите месеци слънчевата светлина да е сравнително незабележима, то тя продължава да бъде застрашаващ фактор за зрението. През зимата например слънчевите лъчи се отразяват в повърхността на снега и увреждат индиректно очите.

През другите сезони съществуват други атмосферни фактори като прекалено студен въздух, влага или вятър. В резултат, се причинява прекомерно изсушаване на очите, както и симптоми на парене, сърбеж или зачервяване. Носенето на очила може да неутрализира тези симптоми и да подпомогне запазването на оптимални нива на влага в зоната на очите.

Да обобщим с няколко думи:

Слънчевите очила са любим аксесоар на повечето хора. Те се употребяват предимно през летните месеци, когато са предпочитано допълнение към лятната визия.

Освен като моден аксесоар, слънчевите очила служат и като ефективно средство за защита на зрението от различни вредни фактори. През лятото слънчевите очила се носят с цел защита от вредното влияние на слънчевите лъчи и подобряване на видимостта.

През останалите сезони слънчевите очила също изпълняват защитни функции срещу атмосферните условия – предпазване от изсушаване, зачервяване или раздразнение.