Сдружение 1 Процент Промяна отбеляза своя 6-ти рожден ден

Досега събраните средства са повече от 60000 лева, а броят дарители надвишава 1200

 

Сдружение 1 Процент Промяна отбеляза своя шести рожден ден на специално събитие в София. По случай своята годишнина, организацията събра на едно място приятели и  съмишленици – посланици на доброто, и сподели за постигнатите резултати до момента. От своето създаване досега, сдружението е успяло да подкрепи над 75 социални каузи в различни направления, сред които хора в неравностойно положение, образование, животни, грижа за възрастни хора и много други. С помощта на фондацията и нейните дарители, над 10 500 души водят по-добър начин на живот, а събраните средства надхвърлят 600 000 лева.

„Да можеш да помогнеш на някого в точния момент по точния начин,

без да очакваш нещо в замяна. За да доведе до промяна, доброто като действие трябва да бъде непрекъснат акт, осигуряващ устойчивост и „заразителност“ – да мотивира повече хора да обединят усилия, време и ресурси. Това, за което ние искаме да допринесем, е осъзнатостта, че дарителството не е единичен акт и че ако се превърне в навик, тогава ще настъпи и позитивната промяна с дългосрочен ефект. Неслучайно и името ни е „1 Процент Промяна“, защото вярваме и вече 6 години доказваме, че само с 1 процент от месечния си доход, времето или идеите си, всеки от нас може да бъде двигател на промяната.“, споделя Ефтим Ефтимов, съосновател на сдружението.

Сдружение 1 Процент Промяна e създадено преди малко повече от 6 години от група приятели, чиято мисия е да обединят хората в България, които искат да създават позитивна промяна в обществото. Организацията цели да създаде „навик“ за даряване у хората, като всеки месец се фокусира върху различна социална кауза – от създаването на библиотека в малко населено място до закупуването на медицинска апаратура за болници или подобряването на материалната база в домове за възрастни хора. Фондацията си поставя конкретни и реализуеми цели, които спомагат за създаването на дългосрочна позитивна промяна в обществото.

Социални каузи се реализират всеки месец благодарение на дарители, които отделят избрана сума от месечния си доход, а средствата се разпределят в подкрепа на обществено-значими каузи в различни направления. Досега фондацията е събрала общо 8651 дарения за 76 каузи, а броят дарители се е увеличил двойно спрямо 2016 г., като над 100 от тях даряват средства ежемесечно, а над 570 – регулярно.

До момента мисията на 1 Процент промяна е успяла да обхване над 30 града и 21 села на територията на страната, а общият брой дарители надхвърля 1 200. Най- много дарения организацията е събрала в подкрепа на центрове за деца, младежи и възрастни хора в неравностойно положение – 147,219 лв., следвано от каузи, свързани с деца и младежи в неравностойно положение – 120,970 лв., образование (създаване на библиотеки и реновиране на читалища) – 95,876 лв. и грижа за възрастни хора – 62,387 лв.

„Последните две години работим успешно с фондация 1 Процент Промяна и можем да се похвалим с два реализирани проекта в помощ на възрастни и социално слаби хора от с. Ослен Криводол. През януари 2021 г. на 22 семейства от селото беше подменена старата дограма с нова, а през март 2022 г. стартира кампанията по изработка на зъбни протези и лечение на 46 възрастни жители на с. Ослен Криводол, с. Лик и с. Синьо бърдо. Успоредно с тези каузи, неколкократно получавахме дарения от дрехи, обувки, книги, детски играчки и мебелировка от големи столични фирми, насочени от фондация 1 Процент Промяна.“, сподели Роман Иванов, кметски наместник на с. Ослен Криводол.

Сдружението продължава да се развива и ще продължи да се придържа към своята мисия да подкрепя разнообразни и осъществими каузи и по този начин да допринася за устойчива промяна в обществото и промяна в нагласите за доброволчеството. Ако искате да научите повече за организацията или да дарите средства в подкрепа на обществено-значими каузи, може да посетите официалния сайт на сдружението или да ги откриете на страниците им във FacebookInstagram и LinkedIn.