Руската императрица Екатерина II Велика царува в ефира на bTV от 10 февруари

Ekaterina (3) copy

На 10 февруари bTV започва излъчването на историческата драма „Екатерина” („Екатери́на”). В делничните вечери от 21.30 часа зрителите на медиата ще проследят събитията в живота на императрица Екатерина II Велика – владетелят, който най-дълго е управлявал Руската империя. Сюжетът проследява пътя на София Августа Фредерика Ангалбт – Цербстка преди да се превърне в императрица Екатерина, а събитията съпътстващи разказа, допълват историята за „Златния век” на Русия. Част от снимките са се осъществили в България – в двореца в Балчик, а в снимачния процес участват над 50 български статисти и актьори.

Сюжетната линия е много близка до историческата истина. Руската императрица Елисавета Петровна не може да има деца и посочва за свой единствен наследник пламенника си – Пьотр Фьодорович. За съжаление те нямат еднакви политически възгледи и императрицата решава да го ожени и когато му се роди син да го възпита като бъдещ император. За негова съпруга избира принцеса София Фредерика, която полага много услилия да опознае езика и културата на страната, но пристигайки в Петербург тя се сблъсква с коварство, интриги и безразличието на своя бъдещ съпруг. Разбирайки всички дворцови коварства и вече приела името Екатерина, София Фредерика разбира, че трябва да се бори за своите мечти и да защити своята чест. Екатерина започва своята борба за трона и превраща в свое мото думите „Ще царувам или ще загина”.

За изпълнителка на главната роля в сериала е поканена талантливата руска актриса Марина Александрова. Родената в Унгария красавица може да се похвали с много роли в Московския театър и с изключително богата филмография. В другите водещи роли зрителите на bTV ще видят Юлия Ауг (императрица Елисавета Петровна), Александър Яценко (Пьотр), Ринал Мохаметов (княз Салтиков) и други.