Режисьорът Фатмир Кочи ще присъства на премиерата на филма „Възходът и падението на другаря Зило“

Днес от 19 ч. в Дома на киното в София ще се проведе националната премиера на филма „Възходът и падението на другаря Зило“. На събитието, което е част от кино-литературния фестивал Cinelibri, ще присъстват режисьорът Фатмир Кочи и сценаристът на филма Майк Дауни, които ще отговарят на въпроси и ще раздават автографи на всички желаещи.

“Възходът и падението на другаря Зило” е черна комедия, адаптирана по романа на албанския сатиричен майстор Дритeро Аголи. Лентата разкрива прозренията на другаря Зило, тираничен бюрократ от 70-те години на 20-ти век, за културата на пролетариата. Филмът е създаден през 1972 г. по време на комунистическия режим в Албания и е най-известната и приветствана от критиката творба на Аголи.

Режисьорът Фатмир Кочи го определя като исторически и културен феномен, изобразяващ времето, когато в Албания свободата на словото е силно ограничена, религията е забранена със закон, а китайската културна революция оказва дълбоко влияние върху всеки аспект на общественото развитие. Филмът разкрива драматичната съдба на индивида, изправен срещу гигантската пропагандна машина, потисничеството и принудителната анонимност.

Повече информация има тук.

Очаквайте скоро интервю с режисьора Фатмир Кочи, специално за читателите на Kafene.bg!