Представите ни за еротиката преобръща Петра Хулова

korica пластмасов 3стаен зарчета

При нея от кръв и плът са само мъжете…

Добре дошли в пластмасовия тристаен – апартамента на една елитна проститутка, в най-скандалния роман на съвременната чешка проза. Целта на героинята е да стане още по-голяма професионалистка. Мечтата – собствена телевизионна поредица. Като наш гид тя ще ни заведе на най-неочаквани места. И при най-големите ни слабости.

Романът „Пластмасов тристаен” (издание на „Персей“, превод на Деница Дабижева) е разказ от първо лице за това как най-древната професия се превръща в най-морална. Не многобройните секссцени са неприличното в тази книга, а фалшивите ни отношения. И очакванията, които имаме към другите.

Петра Хулова създава едни от най-успешните романи на съвременната чешка литературна сцена. Всяко заглавие, излизащо изпод перото й, се превръща в събитие. Така е и с „Пластмасов тристаен” – книга, която създава нов речник на еротизма.

За „Пластмасов тристаен” й трябва месец – време, прекарано в Санкт Петербург. Първият абзац дошъл на брега на Нева и скоро историята се родила. История за една проститутка, оптимист по природа. История за ценностите на нашето време.

Изпълнена със сексуални сцени, книгата на Хулова обаче е като игра. И с думите, и с усещанията ни. Дори най-бруталните случки по страниците на творбата са лишени от вулгаризъм. Например с мъж, който обладава 14-годишно момиченце…

„Още в началото ви съветвам – предупреждава като модерна гейша главната героиня, – да държите ръка върху сърцето си е излишно, защото сега ви е необходима върху дюкяна, за да не започне там нещо да шупва, и се страхувайте, страхувайте се, че това ще се случи.”

Смисълът на писането е да докоснем другия, казва в едно интервю Петра Хулова. „Пластмасов тристаен” го прави с иронията си, с остротата си, която на моменти е и дори жестокост. Книгата задава въпроси, на които всички ние търсим отговор – за отчуждението, за това, че съсипваме детството на децата си, за секса като господар. Интересно е обаче, че една проститутка ни дава отговор. А героинята на Хулова говори увлекателно, самият й начин на изразяване превръща книгата в нов речник на еротизма.

Тайните на пластмасовия й тристаен ще ви заинтригуват. Ако дигивремето ви е омръзнало – както на нея, надникнете там!

Петра Хулова е родена в Прага през 1979 г., завършва Карловия университет, специалности културология и монголистика. Точно в Монголия се ражда първият й роман Paměť mojí babičce, който се превръща в сензация и печели наградата „Магнезия Литера”. „Пластмасов тристаен” е отличена с наградата „Иржи Ортен”. Поставена е и на сцена под името „Чешка порнография”.

Пластмасовият тристаен ви очаква. Готови ли сте да влезете?