“Отписана“ в Германия онкоболна българка се върна към живота, благодарение на турски лекар

Историята на онкоболната българска имигрантка Цветелина Стоянова започва в германска клиника, когато едва на 48-годишна възраст й поставят диагнозата рак. В началото на 2019г., след рутинна операция на матката, лекарите й откриват злокачествено заболяване, произтичащо от маточната стена, т.нар. лейомиосарком. Следват три различни химиотерапии, които обаче нямат никакъв ефект. Според онколозите лейомисаркомът е най-трудно поддаващо се на химиотерапия гинекологично раково заболяване, като научните данни показват, че най-ефективното лечение на повтарящи се саркоми е хирургично отстраняване на тумора. Въпреки това в Германия й отказват операция под предлог, че това е високорискова манипулация.
“Бях отчаяна и се обрънах към моя позната, която страдаше от същото заболяване и беше претърпяла няколко успешни операции в Турция. Така стигнах до представителния офис на една от най-модерните турски болници “Медикал Парк Флория“ в София, където подадох документи при г-н Светлин Борянов  за разглеждане на моя случай“, споделя жената.
Следва нейното заминаване в Истанбул, където в приета веднага от екипа на онкогинеколога доц. д-р Гьокхан Бойраз в клиниката. При прегледа лекарите установяват много голяма твърда маса в областта на корема, която притиска пикочния мехур и е запушила част от дебелото й черво. Случаят се оказва по-сложен от очакваното и те й кават, че ако не се направи операция, а само химиотерапия, туморът ще продължи да расте и за 1-2 месеца изходът ще е летален.
Така се стига до едиственото възможно решение и шанс за спасение- оперативно премахване на тумора. Въпреки че операцията е сложна и рискована доц. Бойраз приема да я извърши, тъй като опита му в тази сфера е много голям. Самата интервенция продължава 6 часа, включва усилията на хирург и уролог, но резултата е добър и Цветелина е изписана щастлива след една седмица престой в клиниката. Предписан й курс от химиотерапия, за да се предотварати развитие на рецидив. Според специалистите от “Медикал Парк Флория“ не само добрите лекари са важни за успеха на лечението, а силният дух и вяра у болните правят борбата с коварното заболяване възможна.
Видео интервю от Истанбул

Коментари

comments