Нов женски наръчник в духа на „Бягащата с вълци“ ни помага да намерим „Чувствителната съветничка“ в нас

Чувствителната съветничка“ на популярната психоложка Наталия де Барбаро се превръща в истински феномен в Полша – продала е над 500 000 екземпляра

 

Продала над 500 000 екземпляра само в Полша и преведенa на десетки езици по света, книгата „Чувствителната съветничка“ от популярната полска психоложка и създателка на семинарите за женска психология „Собствена стая“ – Наталия де Барбаро – се превърна в най-коментирания наръчник за развитие в Полша, а вече може да бъде открита и на българския пазар в превод на Десислава Недялкова. (ИК „Сиела“)

Сравнимо по размах с емблематичната „Бягащата с вълци“ изданието е честен, но поетичен и понякога брутално откровен разказ за пътя на една жена и завръщането към самата себе си.

Но коя е „Чувствителната съветничка“ и можем ли да разчитаме на нея?

Според Наталия де Барбаро това е онази дремеща у всяка жена сила, с чиято помощ преодоляваме страховете си и ги преобразуваме в доброта така, както както ледът на повърхността на реката се преобразява под влияние на слънцето в жива, буйна вода. Само трябва да затворим очи и да се запознаем с онази личност, дремеща у всеки един от нас.

Изпълнена с множество попкултурни и литературни препратки към книгите на Олга Токарчук, д-р Габор Мате, Майкъл Кънингам и др., „Чувствителната съветничка“ е плод на дългогодишната работа на авторката със стотици жени, чиито вътрешен глас е заглушен от какофонията на ежедневието и опитите да угодят на чужди очаквания.

Изданието съумява да даде отговор на редица въпроси като например:

  • Защо жените играят роли, които изобщо не им подхождат?
  • Защо се осъждат толкова сурово за всеки малък провал – било то в личен или професионален план?
  • Как да направим така, че да чуваме по-ясно вътрешния си глас, който говори за нашите собствени нужди и мечти?

Освен това, в изданието са разгледани особеностите на всеки един от основните архетипи на женското поведение, с които психоложката се е сблъсквала, както и какъв трябва да бъде подходът на всеки един от тях към откриването на вътрешния си глас.

Де Барбаро предлага и различни механизми, които могат да помогнат на всяка жена да премине през трудни периоди, да открие вътрешните си сили и да изгради по-здравословни навици и самосъзнание.

Написана с нежен, но мъдър и уверен глас, допълнена с красивите и смислени колажи на полската художничка Анета Клейновска, „Чувствителната съветничка“ е книга разговор, в края на който сякаш се завръщаш у дома.

„Умна, мъдра, полезна и интересна книга, сравнима с най-доброто в популярната психология, но със свой собствен, чудесен глас.“

Веселина Седларска