Нещо зловещо се случва на границата между България, Сърбия и Румъния в „Река в лабиринта“ – новия роман на Мирослав Пенков

Майсторският литературен трилър ще бъде представен на 8 декември от 18:30 ч. в Мраморното фоайе на НДК

 

Седем години след завладяващия роман „Щъркелите и планината“ големият български писател и носител на редица международни отличия Мирослав Пенков отново пренася писателския си талант на родна почва с дългоочаквания си нов роман „Река в лабиринта“.

Авторът на издадения в 17 страни сборник с разкази „На изток от Запада“ се завръща с мистериозен и обсебващ литературен трилър, който вече е в книжарниците.

„Река в лабиринта“ е майсторски изпипана история, която запраща читателите на границата между три държави – в студените прегръдки на могъщата река Дунав, която завихря най-тъмните пориви на човешката душа в смъртоносните си дълбини.

Младата американка Дженифър Уайз изчезва безследно, след като бурната нощ в популярна видинска дискотека взема опасен завой. По същото време в манастир на малък остров сред реката е извършено жестоко убийство, а вероятният убиец, манастирският клисар, е избягал, без да крие следите си. А три години по-рано от мрачните води рибари са изтеглили телата на дванадесет обезобразени момичета, чиято участ е останала под давление отвисоко в купчините с нерешени случаи.

Дали има нещо общо между трите престъпления трябва да разбере полицейският инспектор Алла Каренина – доскоро грижлива майка, обичана съпруга и уважаван професионалист, която някак е изпуснала живота си и вече само успокоителните ѝ дават временна утеха.

Нюхът на инспектор Каренина, макар и притъпен от борбата със собствените ѝ демони, които сякаш се вият на отровни кълба под кожата ѝ, напипва стара следа, водеща към мултимилионна мрежа за трафик на хора и особено зловещ средновековен орден. Изправена пред зловещи разкрития, Алла ще трябва да последва червените нишки на Ариадна, които или ще я отведат към изхода от тази „Река в лабиринта“, или ще я повлекат завинаги в смъртоносната ѝ клопка.

Едновременно майсторски трилър, който ще впечатли най-запалените почитатели на жанра, и многопластова и завладяваща хроника на човешката душа, впримчена в битката между доброто и злото, „Река в лабиринта“ е роман явление в родната литература. А на повърхността му българската действителност оживява гротескна и горчива, но и изпълнена с надежда за промяна.

Мирослав Пенков, който от години живее, преподава и твори в Америка, пристига в България за официалната премиера на романа на 8 декември от 18:30 ч. в Мраморното фоайе на НДК по време на Софийски международен литературен фестивал. Водещ на събитието ще бъде писателят и главен редактор на издателство „Сиела“ – Захари Карабашлиев.

„Истинската светлина се пази в най-големия мрак. Там, където не ходят онези, които ги е страх от тъмното.“