НДК с 6 номинации за „ИКАР“

Azarian Theatre copy

Националният дворец на културата (НДК) е с 6 номинации за “ИКАР”. Предложенията за най-престижните годишни театрални призове у нас бяха оповестени днес от Съюза на артистите в България, а церемонията ще се проведе на 27-ми март в София в Народния театър „Иван Вазов”.

Театър Азарян, който отвори врати на 26 октомври и НДК бяха номинирани от театралната гилдия за награди в категориите „Режисура”, „Сценография”, „Майсторско техническо осъществяване”, „Поддържаща мъжка роля” и „Съвременен танц и пърформанс”.

В категорията „Режисура” Явор Гърдев има номинации за изключителния спектакъл „Квартет – опасни връзки след края на света” с участието на Снежина Петрова и Захари Бахаров, който се играе в Зала 1 на НДК, и за премиерната „Чайка”, която откри Театър Азарян, с участието на Владимир Пенев, Захари Бахаров, Снежина Петрова, Светлана Янчева, Михаил Мутафов, Николай Урумов, Ованес Торосян, Елена Телбис, Лилия Гелева, Христо Петков и Стоян Габровски. За ролята си на д-р Дорн в „Чайка”, номинация в категорията „Поддържаща мъжка роля” получи и Владимир Пенев.

Quartet2 copy

Спектакълът-филм по Хайнрих Мюлер „Квартет – опасни връзки след края на света”, отново на Явор Гърдев, представен и продуциран от Националния дворец на културата, е номиниран за „Икар” и в категорията „Майсторско техническо осъществяване”.

В категорията „Сценография” номинацията е за впечатляващата работа в „Чайка” на Никола Тороманов-Фичо, представена на сцената на Театър Азарян и продуцирана от НДК.

Оперния пърформанс Operville на световноизвестния Иво Димчев, чиято премиера се състоя на сцената на Театър Азарян, е номинирана в категорията „Съвременен танц и пърформанс”. Иво Димчев има номинация в същата категория и за „Facebook Theatre” („Мозей”), който също се игра с огромен успех в най-новото пространство на НДК – ДНК.

В тази категория номинация има и спектакълът „Математика на сърцето” на Сдружение „По действителен случай”, който също се играе в ДНК.

Общо 21 са спектаклите, които получиха номинации за Икар от Съюза на артистите в България. Общо 17 са номинираните театри, пет от които са извън София, а три от представленията са независими продукции.

Едно от големите признания за цялостната работа на екипа на НДК, Театър Азарян и ДНК дойде от проф. Камелия Николова, член на комисията по номинациите за „Икар”, която определи появата на цели три нови театрални пространства на територията на НДК през 2015 като „една от най-впечатляващите тенденции на изминалата година”.