„Милениум. Онова, което не ме убива“ ни среща отново с Микаел Блумквист

Cover-Onova-koeto-ne-me-ubiva copy

Българското издание на един от най-безапелационните и най-дискутирани световни бестселъри тази година – „Онова, което не ме убива” на Давид Лагеркранс, продължение на култовата трилогия „Милениум”, подписана от шведския писател и журналист Стиг Ларшон.

„Милениум. Онова, което не ме убива“ (превод: Росица Цветанова, 496 стр., цена: 18 лв.) ни среща отново с Микаел Блумквист в момент, в който вестник „Милениум” е на ръба на оцеляването. Спасението произтича от едно телефонно обаждане. То отприщва поредица от неудържими събития и обрати, в които са замесени: американската Агенция за национална сигурност, компютърна компания „Солифон“ и руската мафия в противоборство с шведския топизследовател Франс Балдер, разработил алгоритъм за създаване на изкуствен интелект, малкия му син аутист Аугуст, служителите от шведската полиция Ян Бублански и Соня Мудиг, специалиста по ИТ-сигурност Ед Нийдъм, младоците от Републиката на хакерите с шантави имена като Чумата, Боб Песа, Маца… И най-вече добре познатата ни от трилогията на Стиг Ларшон суперхакерка Лисбет Саландер с прякор Осата, за която важи прочутата фраза на Ницше: „Онова, което не ме убива, ме прави по-силен”.

Давид Лагеркранс е популярен шведски журналист и писател, автор на десетина романа. Придобива международна известност с биографичната си книга за шведския футболист от босненско-хърватски произход Златан Ибрахимович. Романът „Онова, което не ме убива” е продължение на трилогията „Милениум“ на Стиг Ларшон, без да почива на записките на покойния писател. От поредицата на Стиг Ларшон към настоящия момент са продадени над 82 милиона екземпляра в цял свят, а от романа на Давид Лагеркранс, чиято световна премиера се състоя на 27 август тази година, вече са реализирани над 2,5 милиона копия. Продажбите на трите знаменити книги на Стиг Ларшон отбелязаха нов подем след като сензационното продължение на Давид Лагеркранс стана факт. След шведските киноадаптации на трите романа през 2011 г. излезе холивудската екранизация на „Мъжете, които мразеха жените” с оригинално заглавие „Момичето с драконова татуировка”, под режисурата на Дейвид Финчър.