Мариус Куркински и изложба „Вояж“ откриват осмото издание на „Арт Поток“

Фестивалът „Арт Поток“ (14-24 юли) се организира за осма поредна година. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант-2022“  и от Министерство на културата.  Форумът ще бъде открит на 14 юли с голяма международна изложба, наречена „Вояж“, която ще бъде експонирана в Общинския исторически музей в гр. Царево и ще остане там до края на сезона. В изложбата ще вземат участие, както млади, така и утвърдени творци и ще включва творби от всички области на визуалните изкуства. В експозицията ще се представят повече от 30 творци, както и гости от чужбина. Сред тях се открояват имената на Божидар Йонов, Евгени Йонов, Камен Старчев, Коста Данев, Валери Чакалов, Ангелика Радева, Златин Орлов, Лилия Колева – Бърдарова, Емануела Ковач, Лора Пармакова, Деница Стефанова и Павел Целкоски. Тази година със свои произведения ще се включи и южноафриканския творец Вилем Бота, който създаде специално за Hacienda три кинетични маймуни, които вече са част от интериора на музикалния клуб.

След откриването на изложбата, „Арт Поток“ продължава със сборния моноспектакъл „Мариус 50“, който ще се играе от 21:00ч. на сцената на Читалище „Георги Кондолов“ в гр.Царево. Неподражаемият Мариус Куркински ще представи микс от всички свои досегашни представления, сред които „Дон Жуан“ по Молиер, „Песен на песните“ по библейски текстове, Дамата с кученцето по Чехов, „Самият човек“ по Андрей Платонов, „Сънят“ по Джулиан Барнс, „Български разкази“ по Ангел Каралийчев, „Сътресение“ и „Черното пиле“ по Николай Хайтов.

Тази година по време на „Арт Поток“ 2023 ще се играят представленията „Спанак с картофи“ от Золотан Егреши с участието на Иво Аръков, Кирил Ефремов и Антоан Петров, както и комедията „Аз досадникът“ от Франсис Вебер с участието на Александър Кадиев, Мариан Бачев, Тихомир Благоев и други. Един от гвоздеите в програмата на фестивала ще е моноспектакълът на Театър 199 „Ива онлайн“ с участието на Ива Тодорова. Мария Касимова – Моасе също ще зарадва зрителите със своето ново разказваческо шоу „Червена звезда, бл.28“. Финалът на фестивала ще бъде поставен с „Духът на поета“ от Стефан Цанев на режисьора Маргарита Младенова, постановка на Народен театър „Иван Вазов“ с участието на Христо Мутафчиев, Валентин Танев и Павлин Петрунов. Всички представления ще се играят на сцената на местното читалище в Царево от 21:00ч.

Традиционно по време на „Арт Поток“ ще има и премиери на нови книги. За първи път на морето ще бъде представена новата книга на Мария Касимова „Записки от Шато Лакрот: Резиденция Злокучане“ (Колибри). Журналистът и продуцент Георги Тошев ще участва на фестивала с второто допълнено издание на биографичната книга за Стефан Данаилов (Книгомания). Той ще представи и своя нов документален филм за актьора.  След миналогодишното си участие на „Арт Поток“, край морето се завръща и Иво Сиромахов с новата си книга „Бай Тошо“ (Сиела).  Премиера по време на фестивала ще има и книгата за големия актьор Филип Трифонов „Един ден, когато стана писател“.

За първи път на „Арт Поток“ ще има и куклено представление за всички деца, представлението „Пчеличката мързеливка“ на театър „Сириус“, което ще се играе на площада пред Читалището в Царево.