Кукери и коледари се надпреварват за награда от 3000 лв на фестивал в Челопеч

Събитието ще се проведе за първи път през октомври

 

Кои са най-атрактивни и достоверни, сред кукерите и коледарите на живо, ще стане ясно през октомври – от 6-ти до 8-и в Челопеч. Желаещите могат да премерят сили срещу награда от 3000 лева.

Според вярванията те гонят злите сили, но самите фигури от фолклора вече са марка, емблема за страната ни и са една от ползите за туризма, тъй като са атракция.

Това е първо издание на Етно фестивала в село Челопеч, а организатори са Кукерски клуб „Златните кукери“ към читалище „Труд и постоянство 1901“ и общината в града. Предвидено е фестивала да започне на 6 октомври в 19 часа и да продължи през целия ден на 7-и и 8-и в парк „Корминеш“ в Челопеч.

Основната цел на Етно фестивала „Челопеч – огнище на традиции 2023“ е да се представят пред поколенията българските традиции, свързани с кукери и коледари, както и да допринесе за съхраняването и обогатяването на духовното богатство на българите. Също така и да популяризира българското фолклорно наследство. Ще има възможност за изява на колективи от кукери и коледари, които ще бъдат включени в конкурсната програма.

Конкурсната програма ще се проведе в две категории: Кукерски групи и Коледарски групи. Те ще бъдат оценявани за нивото на сложност и техника на изпълнението, представянето им – костюми, реквизит, постановка, сценично поведение и артистичност, както и автентичност при представянето.

Експертно жури в тричленен състав, професионалисти в областта на етнографията, етнологията и фолклорното изкуство ще се произнесе за това, които се представят най-добре.

Тъй като Етно фестивала е с конкурсен характер, са предвидени и награди.  Общият награден фонд е 12 000,00 лв.

За първо място се дават 3000,00 лв., за второ – 2000,00 лв., за трето – 1000 лв. Това важи и за двете категории – кукери и коледари.