Кои са акцентите на издателство „Сиела“ за 2024 г.?

Ако 2023 г. беше роман, то за издателство „Сиела“ тя определено би била същинско епично фентъзи – огнен и магичен епос, изпълнен с безброй спечелени битки.

Още в първите дни на 2023 г. фурията и любимата Леля на българския YouTube и TikTok Йоана Йокко ни научи колко важно да имаш поне  „12-седмичен план“ освен късмет от баницата. Тя се оказа орисницата на година, изпълнена с не една или две книжни сензации.

Българската литература отново се оказа предпочитаната от българските читатели, а безспорен властелин на техните сърца стана виртуозният роман на Захари Карабашлиев – „Рана“.

С хаштаг #BookTok бяха отбелязани десетки световноизвестни заглавия, а сред тях с огнена сила заблестя явлението „Четвърто крило“ на Ребека Ярос. Ударна доза „Слънчеви лъчи в мрака“ ни донесе интернет сензацията Изабел Овчарова – Изи. А родни и световни феномени като „Диада“ от великолепната режисьорка Яна Титова, мащабната биография „Опенхаймер“, която вдъхнови magnum opus-а на Кристофър Нолан, както и несравнимата „Убийците на цветната луна“ от Дейвид Гран, разбиха както боксофисите, така и книжните класации.

2 панаира, 3 алеи, 67 книжни премиери и срещи с читатели и над 200 нови заглавия, разгърнати заедно – така изглежда годината на “Сиела” в цифри. А „плейлистът“ с топ 10 на историите, сред чиито страници най-много читатели заживяха заедно, би звучал със следния тон:

 1. „Рана“от Захари Карабашлиев
 2. „Четвърто крило“ от Ребека Ярос
 3. „Слънчеви лъчи в мрака“от Изабел Овчарова – Изи
 4. „Бай Тошо“от Иво Сиромахов
 5. „Покварени“от Пенелъпи Дъглас
 6. „Опенхаймер. Американският Прометейот Кай Бърд и Мартин Шъруин
 7. „Нашата Коледа 2“със съставител Захари Карабашлиев
 8. „Посветена“от Ина Ясипова
 9. „101 отбивки за влюбени”от Иван Михалев 
 10. „Диада“от Яна Титова

И понеже толкова епична година няма как да не получи своето още по-епично продължение, издателството слага картите на масата и разкрива някои от акцентите ни за 2024 г.

През януари „довиждане“ на ретроградния Меркурий “Сиела” ще каже заедно с „Животът между кармата на Луната и мисията на Слънцето“ от обичаната астроложка Венета Матева, която ще ни научи как да живеем в синхрон със звездите и Вселената. Ще извади черните униформи на драконови ездачи и ще полети обратно към втората година във военен колеж „Басгайът“ с още по-зашеметяващото продължение на „Четвърто крило“ – „Железен пламък“ от Ребека Ярос. Броколите и аспержите ще станат по-секси от всякога с „Още 50 здравословни рецептиот любимата Леля Йоана Йокко. А след това за четвърти път ще настъпи Нощта на Дявола със „Сумрак“ – новата книга на повелителката на тъмните романси Пенелъпи Дъглас. С любов към историята издателството ще приветства „Смирена“ – третата книга на любимата Ина Ясипова след „Жива“ и „Посветена“. От Париж до Ню Йорк ще попътуваме с новата книга от авторката на „Тайната на Диор“ Наташа Лестър, която ще ни отведе в златната ера на френската мода с „Трите живота на Аликс Сент Пиер“. После ще се пренесем в Малайзия и Япония по време на Втората световна война със запомнящия се исторически роман „Бурята, създадена от нас“ на Ванеса Чан. A само дни преди сериала ще прочетем убийствения испански трилър „Червената царица“ на Хуан Гомес-Хурадо. За почитателите на жанра “Сиела” подготвя и психологическия и мрачен роман  „Никога не ме лъжи“ от Фрида Макфадън в духа на книгите на Ей Джей Фин и „Не казвай сбогом“ на Джилиан Флин.

И ако съдим за книжната 2024 г. по посрещането ѝ, то с експлозивния януари задаваме тон на една вълнуваща симфония от истории и съдби, сред чиито светове ще пристъпим заедно.

В най-сладкия жанр, който владее сърцата и фантазиите на всички романтични души, тази година издателството подготвя селекция от заглавия, която варира от четива с вкус на канела и ванилия до пикантни „ордьоври“, подходящи за най-запалените фенове на мрачните романси.

 • „Един последен опит“от Бети Кайоти е пищно пътешествие в духа на книгите на Емили Хенри и Али Хейзълууд, което ще ни отведе в романтичен Позитано, където двама най-добри приятели ще трябва да се изправят срещу  обещанието, което са си дали – да се оженят един за друг, ако до определена възраст са сами.
 • „Червено, бяло и кралско синьо“от Кейси Маккуистън – TikTok сензацията, вдъхновила едноименната екранизация на Amazon, оживява и на български език.
 • „Да се срещнем край езерото“от Карли Форчън – още една носталгична история от авторката на „Всяко лято след това“, по която принц Хари и Меган Маркъл подготвят предстояща Netflix екранизация.
 • „Белязан“от Емили Макинтайър ще продължи започнатото с хитовия роман „Пленена” с обещанието за още по-гореща и страстна история.
 • A за „Haunting Adeline” от Х. Д. Карлтънще ви кажем само: внимавайте какво си пожелавате!

Фентъзи изненадите в каталога ни не спират с „Четвърто крило“ и „Железен пламък“.

 • „Мръсни дни”от Геновева Димова е епичното ново фентъзи на познатата с „Приказка за магьосници, физици и дракон“ археоложка и писателка. Книгата вече привлече вниманието на редакторите на TOR – едно от най-големите световни издателства за фентъзи и фантастика, което също ще издаде романа през 2024.
 • „Беладона“от Аделин Грейс ще ви отведе на романтично готическо пътешествие, изпълнено с богатство и страст, желание и предателство.
 • „Северен вятър“от Александрия Уоруик e пищен и омагьосващ фентъзи романс, вдъхновен от Красавицата и Звяра и мита за Хадес и Персефона, който ще спечели сърцата на почитателите на Сара Дж. Маас и Скарлет Сейнт Клеър.
 • „Godkiller“от Хана Канер – TikTok сензацията, която завладя почитателите на епичното фентъзи!

За почитателите на нехудожествената литература “Сиела” ще се постарае да се появят заглавия, които да помогнат да разберем по-добре своите минало и настояще, за да можем да градим заедно едно по-добро бъдеще. Като:

 • Светът след войната в Украйна“ от Гари Каспаров – визионерски текст за пълната промяна в света от автора на пророческата „Зимата идва“, който все още не е довършен от гениалния шахматист.
 • „1000 мозъка: нова теория за интелекта“ от Джеф Хокинс представя на достъпен език революционна теория на учения, според която невроните в мозъчната кора изпълняват сравнително прости алгоритми, но начинът, по който си взаимодействат, довежда до огромното разнообразие от дейности, които представляват разумът и съзнанието.
 • „Карти на смисъла: Архитектура на вярата“от Джордан Питърсън внася революция в начина, по който разбираме психологията на религията и света около нас. Това мащабно изследване е в основата на популярната философия на Питърсън, която се противопоставя на хаоса, който е навсякъде около нас.
 • „Повече. 10 000 години растеж на икономиката“от Филип Когън – мащабно изследване за икономиката в последните 10 хилядолетия човешка история.
 • „Изчезнали кралства. Възходът и упадъкът на държави и народи“ от Норман Дейвис – мащабна, 1000-странична история за 10 велики, но изчезнали държави от именития историк и автор на епохалния труд „Под различни небеса“.
 • „Кремълската конспирация. 1000 години руски нашествия“от Дъглас Бойд – един от най-изтъкнатите историци на нашето време обобщава процеса на над 1000 години руски експанзии, базирайки труда си на стотици документи и  непубликувани досега разкази от първо лице.
 • „Да предотвратиш Армагедон. История на НАТО“от Питър Апс – цялостна история на най-мощния военен съюз в историята, който поддържа относителното равновесие в света срещу надигащите се диктаторски режими.
 • „Скрита дарба. Тайните прийоми и умения, които най-успелите хора в света впрягат в своя полза“от Полина Маринова Помплиано – американката от български произход се е срещала с някои от най-знаковите съвременни личности и търси тайните на техните успехи.
 • „За произхода на времето“от Томас Хертог – най-близкият сътрудник на великия учен обобщава последните мисли на интелектуалната суперзвезда за космоса.

„Със „Сиела“ правото е на ваша страна“ с някои от най-знаковите предстоящи юридически заглавия като:

 • „Защита на основните права“от проф. д-р Бойка Чернева, доц. д-р Наталия Киселова, проф. д.н. Живко Драганов, доц. д-р Петя Митрева, д-р Аделина Хаджийска;
 • „Ръководство за държавен изпит по Публичноправни науки“ отпроф. д-р Валери Димитров, доц. д-р Нина Чилова, доц. д-р Надежда Христова, доц. д-р Христо Паунов, гл. ас. д-р Илонка Горанова, гл. ас. д-р Стефан Радев, гл. ас. д-р Стойчо Дулевски, гл. ас. д-р Орлин Колев;
 • „Решения на Конституционния съд“с анотация по наказателнопроцесуални въпроси. 2003 – 2023 г. със съставител Аделина Хаджийска;
 • „Посредствено извършителство“от Таня Карагьозова-Кацарска;
 • „Основи на държавната служба по Закона за Министерството на вътрешните работи“от Антон Желев;
 • „Публично предлагане на ценни книжа“ – Ясен Николов.

Разбира се, тези заглавия представляват само щипка от книжната магия, която екипът на издателство „Сиела“ е забъркал с много любов и отдаденост за идните 12 месеца. От свръхпопулярни детски поредици като феномена „Мегачудесата на Калинката и Черния котарак“, през ценни класики, които ще заживеят нов живот, и някои от най-нашумелите заглавия в световен мащаб, с които ще туптим в крак с времето – надяваме се 2024 година да бъде добра към нас, изпълнена с надежда и промяна. Година, в която да имаме възможността да приложим всички уроци, научени от книгите на практика и да бъдем по-вдъхновени, по-осъзнати и обичащи заедно.