Кога да смените ключалката и как да опазите имуществото си?

Със сигурност искате да запазите дома и имуществото си защитено. Независимо дали става въпрос за апартамент, къща, вила или пък кола, ключалката е това, което спира крадците да се възползват от вашите притежания. Всеки уважаван ключар ще ви каже, че трябва да сменяте ключалките редовно, но нека да видим в кои ситуации това е абсолютно задължително. Ключарите от Ferismith решиха да ни разкажат малко повече за това кога трябва да подменим ключалката и защо това е толкова важно. Четете по-долу, ако сме ви заинтригували.

Безспорно има случаи, когато бравите не могат да ни защитят, но във всички останали, именно те са основната пречка пред всички с лоши намерения. Ако вашата ключалка е стара, то с оглед на това, да си върши добре работата, най-вероятно трябва да я подмените.

Извикайте ключар ако се нанасяте в нова къща

Една от най-честите причини за подмяна на ключалката е придобиването на нов имот. Повечето хора забравят да подменят бравите и ключалките и това се превръща в предпоставка за инциденти. В крайна сметката защитата на дома зависи от този малък ангажимент. Трябва да смените ключалката, защото:

  • Предишният собственик е оставил копие от ключа на приятел, съсед или член на семейството;
  • Предишният собственик е загубил копие на ключа или е бил откраднат;
  • Предишният собственик все още има копие на ключа, което е задържал умишлено;
  • Имотът е с възбрана и предишният собственик все още има ключ;
  • Строителните работници, които са работили по новата ви къща, може да са запазили или копирали ключ;
  • Агентите за недвижими имоти или тези с достъп до ключовете може да са запазили ключ.

Напълно излишно е да позволите на някое от горните неща да застраши сигурността ви. Независимо дали можете сами да подмените ключалката си или трябва да извикате професионален ключар, който да го свърши за вас, погрижете се навреме.

Важно е да смените ключалките не само на основната входна врата, ами на всички врати. Това е предпазна мярка, ако някой е запазил ключ за задната ви врата или пък за вратата на гаража.

Притежавате имот, който давате под наем

Като наемодател вие носите отговорност пред живеещите във вашата сграда. Наемателите имат право на обитаване, което означава безопасно и удобно за живеене пространство. Това значи, че не трябва да защитавате сигурността им по никакъв начин, включително и поради немарливост. Смяната на ключалките може да предпази вас и вашите наематели от различни неприятни ситуации. Трябва да смените ключалките, ако:

  • Сте помолили наемател да напусне и ситуацията не е била приятна. Дори и да сте взели ключовете им, напълно възможно е те да са си извадили копие, с което да са в заплаха на имуществото ви и на следващите наематели;
  • Наемател се изнася по избор. Уведомете новите наематели, че сте сменили ключалките, за да им осигурите спокойствие;
  • Наемател е загубил ключ и не може да го открие. Това е реална опасност, така че не я пренебрегвайте.

Най-добре е да потърсите ключар, който професионално да се погрижи за ключалките и бравите в имота ви. Освен това може да ви даде и допълнителни съвети как да повишите безопасността. Смяната на ключалки показва вашата отдаденост към вашите наематели, така че не е за пренебрегване.

Изгубени или откраднати ключове

Няма нужда да се притеснявате, ако загубите ключовете си, но ги откриете по-късно. Ако обаче не ги откриете, тогава много вероятно сигурността на вашия дом да е застрашена. В подобна ситуация, първата ви грижа трябва да е да смените ключалката. Вероятността някой да ги е откраднал не е за подценяване, така че се погрижете. Важно е да уведомите и застрахователната компания, ако използвате услугите на такава.

Дори и някой да ви върне ключовете, най-сигурно е да подмените ключалката. Няма как да сте сигурни в намеренията на този човек.

Коментари

comments