Как да съхранявате парфюма си правилно?

 

Парфюмът е едно от малките удоволствия, които използваме всекидневно, за да ухаем приятно и да се чувстваме по-уверени. Затова повечето хора притежават не един, а цяла колекция парфюми. За да сте сигурни обаче, че ще може да се наслаждавате на любимите си аромати за дълго, то трябва да ги съхранявате правилно. В противен случай е възможно уханието да се промени и да изгуби силния  си и издръжлив аромат. Това означава, че ще Ви се наложи да се разделите с тях много по-скоро, отколкото сте очаквали. За да не попадате в неприятна ситуация, в тази статия сме събрали няколко полезни съвета за съхранение, които ще запазят качеството на парфюма Ви непроменено. Ето кои са те:

Съхранявайте парфюма на тъмно

Голяма част от скъпите брандове предлагат луксозни опаковки, които могат да бъдат определени като истински произведения на изкуството. Това изкушава техните собственици да ги изложат на видно място, от където да излъчват целия си блясък и красота. Дамите често украсяват тоалетката или нощното си шкафче с цветни и бляскави флакони, например. Колкото и изкушаващо да е това желание, експертите съветват да съхранявате парфюмната си колекция на тъмно. Причината? Оказва се, че ако са изложени на пряка слънчева светлина за дълго, уханието може да се промени и да стане по-нетрайно. Освен това е възможно цветът на течността да се промени, което също е сигнал за промененото му качество. За да избегнете това, съхранявайте ги в отделен шкаф, далеч от вредните за тях слънчеви лъчи.

Не оставяйте парфюмите си в банята

Банята е едно от местата, където немалко хора оставят парфюмите си. Не може да отречем, че е удобно, но в никакъв случай не е подходящо. За никого не е тайна, че там се събира изключително много влага. А влагата и парфюмите не се разбират добре. Водата може да наруши състава и да увреди аромата. Ако съхранявате любимия си аромат в банята и след известно време Ви се стори, че нещо не е наред, то едва ли сте си въобразили. За по-сигурно, преместете го на по-сухо и проветриво място.

Запазете оригиналната опаковка

В редки случаи оригиналната картонена опаковка е дори наполовина толкова красива, колкото бутилката на парфюма. Въпреки това е добра идея да я запазите. Не забравяйте, че все пак нейната функция е да предпазва парфюма Ви от повреда и счупване при транспортиране. Производителите на маркова парфюмерия отделят голямо внимание при изработката на картонената кутия – избират подходящ материал, а размерите ѝ  са съобразени така че флаконът да остане на място. Затова и тя е идеалното “легло”, където той да си почива, когато не го използвате.

Избягвайте да разклащате силно парфюма

Едно от нещата, които често хората правят е да развалят парфюма, преди да се напръскат. Не знаем от къде идва това желание, може би така се чувстват като магьосници, които разбъркват вълшебна отвара. А може би си мислят, че то този начин ароматът ще бъде по-наситен. Оказва се обаче, че според парфюмеристите, разклащането на уханната течност води до нейното оксидиране. Взаимодействайки си с кислорода, може да развали нежната и балансирана структура на аромата. Когато сте инвестирали немалко средства да притежавате оригинален марков парфюм, последното нещо, което искате е това да се случи.

Използвайте спрей флакон при пътуване

Пътуванията крият много рискове за Вашия парфюм – лесно може да го счупите при транспортиране, а освен това по-големите опаковки са непрактични. За да избегнете нежелани последствия, използвайте малки спрей флакончета, които са създадени точно за тази цел. Напълнете в тях нужното количество, а голямата бутилка оставете вкъщи. Вече сте готови да се отправите към мечтаната дестинация.

Това бяха няколко практични съвета за съхранение на парфюмите, които съветват от Венера Козметикс. Съветваме Ви да се придържате към тях, за да се радвате дълго на своята специална колекция.

Източник: https://fragrances.bg/blog/polezni-saveti/kak-da-sahranyavame-parfumite/

 

 

 

 

 

Коментари

comments