Как да си сготвим селска лучена яхния с пиле?
Помните ли детството ви, когато вашата майка или пък баба ви, приготвяше една невероятна вкуснотия, която се нарича селска лучена яхния с пиле. Тази гозба намираща място на почти всяка трапеза, но и днес много хора се интересуват, как да приготвят ястието за близки и приятели. В тази публикация ще ви научите, как да сготвите традиционна лучена яхния с пиле. Избирайки нашата рецепта няма да съжалявате, тъй като имаме опит в създаването на кулинарни шедьоври.
За да не сгрешим, когато ви водим по пътя към приготвяне на лучена яхния с пиле, се консултирахме с електронната медия https://www.sled5.bg, в която много от авторите на статии, са отличници в кулинарията и също така са предоставили пълна рецепта за вкусната яхния с пиле. Благодарим на медията, че се откликна на молбата ни за помощ и ето какъв е резултатът:
Рецепта за селска лучена яхния с пиле
За начало ще започнем с продуктите, с чиято помощ ще сготвите селска лучена яхния с пиле. Опитваме се да ви дадем най-евтиния вариант, за да не натоварвате бюджета си и в същото време да нахраните вас и близните с вкусна яхнийка, така че всички да останат сити и доволни. Даваме ви време да отидете до близкия магазин или хипермаркет, за да купите следните продукти:
- Четири броя от големите пилешки бутчета;
- 5 големи глави кромид лук;
- Олио (нужни са 50 мл);
- Краве масло (слага се едно парче с големината на орех);
- Червен пипер (нужна ви е 1 супена лъжица);
- Черен пипер (2 щипки са достатъчни);
- Брашно (необходими са две супени лъжици);
- Сол (на вкус);
- 500 грама пресни или стерилизирани домати;
- Пресен магданоз (на вкус);
- 2 – 3 люти чушлета (по желание).
Посочихме ви продуктите, които трябва да имате, за да сготвите яхнията. Добавихме и информация относно количеството на всеки продукт, което ще ви бъде нужно при готвенето. Да приемем, че всичко е готови и е време за встъпителни действия от ваша страна. Облечете чиста престилка, запретнете ръкави и вижте начинът на приготвяне на селска яхния с пиле.
Приготвяне на селска лучена яхния с пиле
Традиционната селска лучена яхния с пиле, не изисква от вас специални готварски умения. Ако следете стъпките, които ще посочим, то тогава ще получите вкусна селска яхния, която ще отвори апетита на вас, семейството и приятелите ви. Споделяме най-лесния начин за приготвяне.
Как да действаме, за да получим желания ефект?
Вземете една голяма тенджера, в която трябва да загреете около 25 мл. олио. Поддържайте котлона на умерен до силен огън. Пъхнете във фурната пилешките бутчета и изчакайте необходимото време, за да се изпекат от двете страни и да получат лек загар. Разбира се, не трябва да ги препичате, а просто да изчакате до получаване на фин златист загар. При положение че сте направили всичко, както трябва, извадете бутчетата и ги оставете за известно време.
Прибавете останалите 25 мл олио (може и малко повече) във вече готовата мазнина прибавете 5-те големи глави кромид лук, като преди това ги нарежете на тънички ивици. Наглед лукът изглежда много, но при омекването му – количеството спада. Леко започнете да бъркате, докато не се уверите, че лукът е омекнал. Намалете котлона и преминете към бавно готвена за 1 час. Тук лукът трябва да придобие лек карамелен цвят и да се топи в буквалния смисъл на думата.
Важно при приготвяне на лука, е да бъде в мазнината и да отсъстват соковете от зеленчука. Това е мястото, на което може да увеличите малко огъня, ала не прекалявайте с увеличаването му.
Вървите към финалната права, тъй че направете дупка в средата мазнината, отместете лука отляво или отдясно и освободете пространство, на което да сипете червения пипер, който се запържва за няколко секунди при неспирно забъркване от вашата страна. Действайте по-бързо и добавете доматите, които предварително сте настъргали. Има вариант да ползвате готов сос от домати.
Разбъркайте хубаво и добавете пилешките бутчета, като сложите още малко сол и черен пипер. Налейте вода, така че да бъдат добре покрити продуктите. Варете пилешкото месо и от време на време го изпробвайте с вилицата, докато не падне от кокала. Долейте вода, ако това се налага.
Финални инструкции
За да сгъстите яхнията, се налага да разбиете брашно в малко количество вода и да го изсипете в тенджерата. След разбъркване оставете лучената яхния да поври близо половин час. Вие вече сте готови да извадите превъзходната селска лучена яхния с пиле и да сервирате гарнирана с магданоз и люти чушлета. От този момент нататък, остава да се насладите на вкусната манджа.
В обобщение
Тук ви посочихме необходимите продукти и пълна рецепта за селска лучена яхния с пиле. Ако проследите стъпките, които майсторите – готвачи от След 5 споделиха с нас, няма да имате никакви затруднения и ще направите апетитно ястие, което ще се хареса на любимите ви хора. Желаем ви приятно хранене и дано да сме успели да ви помогнем със съветите, които дадохме тук.