Как да превърнем чувствителността си в най-голямата си сила?

„Чувствителните са новите силни“ от Анита Мурджани e наръчник за емпатите, които живеят в един все по-агресивен свят.

Личната история на бестселъровата авторка Анита Мурджани звучи като извадена от филмов сценарий и може да послужи за вдъхновение на всеки човек, който има нужда от доза оптимизъм. Чудодейно преборила рака след дългогодишна борба, Мурджани решава изцяло да преобърне живота си и да го посвети на грижата за другите.

След като преди десет години у нас излезе мемоарната ѝ творба „Умирайки, да бъда себе си“, на български език сега се появява книга, която предава натрупания ѝ през годините опит – написана в помощ на най-уязвимите хора „Чувствителните са новите силни“.

Посветена изцяло на силно чувствителните хора – онези, които попиват и усещат емоциите, мислите и енергията на другите, книгата има за цел да ни научи как да използваме чувствителността си, често смятана за проява на слабост в нашия бързо променящ се свят, и да я превърнем в най-голямата ни сила.

Анита Мурджани нарича свръхчувствителните хора „емпати“ – те са нежните души, които се раздават неуморно, без да се замислят за собствените си нужни; онези, които са готови да жертват себе си за другите; които казват „да“, дори когато вътрешният им глас крещи „не“.

Емпатите са хора, които притежават чертите, които нашата цивилизация сякаш е забравила през последните години или поне е оставила извън светлината на прожекторите – чувствителността, съпричастността, добротата и състраданието. Именно тези често пренебрегвани добродетели според Мурджани са това, което прави емпатите уникални и различни.

В „Чувствителните са новите силни“ тя предлага комбинация от истински истории, упражнения и инструменти, които да ни помогнат да преодолеем препятствията, да се научим да приемаме своята чувствителност и да я използваме като предимство в общуването със самите себе си и света.

Написана на достъпен и разбираем език, тази книга няма да ви научи да изграждате стени, да поставяте бариери и да се защитавате от останалите хора. Точно обратното – тази книга ще ви помогне да поставите здравословни граници във взаимоотношенията си с другите, да изразявате себе си, да се обичате и да показвате истинската си същност.

Защото ключът към развитието на човешкия вид не се крие в това да станем по-безмилостни един към друг, а в способността ни за доброта, емпатия, мъдрост и сътрудничество. И именно затова „Чувствителните са новите силни“.