Как да намерим хармонията в живота си в „Силата на чова“ от Акеми Танака

 

Как да намерим – и да поддържаме – хармонията в живота си ни учи ръководството „Силата на чова“ на японската авторка Акеми Танака – въведение във философията на ежедневния баланс.

По книжарниците вече можете да намерите „Силата на чова“ от японската авторка Акеми Танака – въведение във философията на чова или как да намерим вътрешния си баланс за едно по-щастливо и по-спокойно дълголетие.

Самата дума „чова“ често се превежда като хармония, но на японски език терминът съдържа далеч по-многопластов смисъл, чието значение повече се доближава до „стремеж към хармония“. Стремежът към намирането на баланс е наша цел през целия ни живот и тя непрекъснато се променя.

Всеки има различна представа за това от какво се нуждае, за да намери вътрешен покой, независимо дали това се изразява в прекарване на повече време с близките хора, усамотяване за дълга разходка или любими ежедневни ритуали.

Чова е постоянното търсене на баланс във всичко, което правим. Дали става дума за намирането на равновесие в работното ни място, постигането на хармония сред заобикалящата ни среда, или това да открием личния си стил и собственото си темпо – практикуването на чова ни учи да намираме щастие в осъществяването на малките желания и победи и да изпитваме чувство на самодостатъчност.

Но това не прави чова някакво мистериозно умение, присъщо единствено на японците; философията се крие зад набор от практики, които могат да променят нашия начин на мислене както спрямо нас самите, така и спрямо другите. Това е светоглед, който може да бъде преподаван – и усвоен.

Как да подхождаме практично към всекидневните предизвикателства, как да поддържаме дома си чист и спретнат, как да открием дълготрайна любов – „Силата на чова“ от Акеми Танака ни показва как да променим мисленето си, за да започнем да постигаме промени още утре.