Истинската история за носа на Пинокио

Cover-Istinskata-istoria-za-nosa-na-Pinokio copy

На 23 ноември 2015 излезе от печат „Истинската история за носа на Пинокио“ – нов, трети поред роман от нашумялата шведска серия с протагонист Еверт Бекстрьом. Българската публика вече познава първите две заглавия от поредицата – „Убийството на Линда“ и „Онзи, който убие дракона”.

„Истинската история за носа на Пинокио“ (превод: Мартин Ненов; стр. 568, цена: 20 лв.) директно ни потапя в най-хубавия ден от живота на комисар Бекстрьом. Убит е известен адвокат и разследването е поверено на арогантния детектив. На него се пада честта да разбере каква е връзката между един малтретиран заек и един барон, изял пердах пред кралския дворец. Що се отнася до Пинокио, той не е познатата ни кукла на Джепето. Този е от злато и е изработен от прочут придворен бижутер. Сигурно се питате какво прави историята му по-истинска от оригиналната? Навярно цената му, която надхвърля и най-смелите фантазии, и – не на последно място – възможността точно този Пинокио да промени световната история… с носа си.

Роден през 1945 г., Лейф Г. В. Першон е не само именит писател, но и най-известният криминолог на Швеция, преподавател в шведската Полицейска академия. Носител е на няколко престижни отличия, в това число „Стъклен ключ” за най-добър скандинавски трилър, и e трикратен лауреат на наградата на Шведската академия на криминалните автори. За последните три десетилетия Першон постигна неимоверна популярност и спечели критиката, превръщайки се в хроникьор на политическите и социални промени в модерното шведско общество. Неговите мрачни, заплетени, напоени с хумор и сарказъм криминални романи смесват реализма на Балзак и Дикенс със закоравелия жаргон на Джеймс Елрой.