Изящната френска класика спечели сърцата на българската публика

Snimka 1 copy

В месеца на любовта, вълна от нежна музика, френска поезия и женска чувствителност изпълни Музикален център „Борис Христов“ (ул.„Цар Самуил“43) в София. Премиерата на първия съвместен диск с френски класически песни „След една мечта“ на сопраното Диляна Георгиева и пианистката Галина Апостолова се превърна в истинско музикално събитие. Къщата-музей на гениалния български бас се оказа тясна за желаещите да чуят на живо мелодичните френски песни. В залата правеше впечатление присъствието на млади ценители на певческото изкуство.

Песните, включени в диска на двете изпълнителки, прозвучаха за първи път пред публика. Оперната певица Диляна Георгиева изпълни 9 песни от албума, сред тях „Песен за сбогом“ (Chanson de l‘adieu) на Паоло Тости, „Красива вечер“ (Beau soir) на Клод Дебюси, „Пътищата на любовта“ (Les chemins de l’amour) на Франсис Пуленк, „Нашата любов“ (Notre amour), които покориха сърцата на публиката. На концерта прозвучаха и две арабески от Клод Дебюси, които привлякоха вниманието дори на неизкушените от камерна музика слушатели.

CD front v2 copy

„Мекотата на френската класическа песен ни спечели да запишем този албум. Като екип работим чудесно и от 3 години изнасяме камерни концерти пред българска публика. Имахме желание да запишем дори повече песни, отколкото включихме в диска“, казва известната оперна певица Диляна Георгиева. „Откликът на публиката тази вечер ни кара да обмислим запис на продължение на проекта. Като продуцент на албума се уверих, че когато имаш екип, който те подкрепя, всичко е възможно“, допълва тя.

И според двете изпълнителки, в песенния формат водеща е поезията. Галина Апостолова подчертава, че като франкофони, освен от мелодичността на френската класика, са били пленени и от прекрасните френски стихове. „Камерната музика е за подбрана публика, която се задълбочава в детайла на изпълнението. В този албум с френски класически песни поднасяме сериозното по разбираем начин“, споделя преподавателката по пиано в Консерваторията.

Публиката дълго аплодира красивата вокална интерпретация на сопраното Диляна Георгиева и вълнуващото изпълнение на пианистката Галина Апостолова, като ги извика на бис. Концертът завърши с изпълнение на песента „След една мечта“ („Après un rêve“) на Габриел Фуре, дала заглавието на диска и концерта. След края му, почитателите на двете изпълнителки се наредиха на опашка, за да ги поздравят.

„Особено се радваме на младата публика на нашия концерт. Това ни успокоява, че тази музика има бъдеще в тези комерсиални времена.“ Това споделиха Диляна Георгиева и Галина Апостолова докато усмихнати приемаха букети от развълнуваните участници в музикалната феерия и раздаваха автографи върху обложката на първия си съвместен диск.