Излиза нов роман от един от най-ярките представители на съвременната македонска литература

Cover-Zavryshtaneto-na-dumite copy

На 18 април излиза от печат „Завръщането на думите”, нов роман от един от най-ярките представители на съвременната македонска литература – Гоце Смилевски.

„В началото на моя живот бяха думите.” Така започва поредната забележителна творба на македонския писател, който вече има хиляди почитатели у нас. „Завръщането на думите“ (превод: Божидар Манов, 280 стр., цена: 15 лв.) е магнетичен портрет на най-образованата за времето си жена в Париж, чиято съдба е трагично оплетена в кълбо от любов, амбиции и страсти на фона на безпощадните нрави през онази сурова епоха. В автобиографичното си съчинение „История на моите нещастия“ средновековният философ Пиер Абелар описва подробно своята „забранена“ любов с ученичката си Елоиза. След като роднините й го наказват с кастриране, двамата се разделят и отиват в манастири. Свързва ги само кореспонденцията им. Любовната им драма е представена изцяло през неговия поглед, докато гласът на Елоиза заглъхва нечут и се губи във вековете. Този роман за първи път поднася нейната истина за интимния й свят – още от ранните години на любовта й, през раздялата с Абелар и болката по отнетото й дете.

За него казват, че е наследник на Гюнтер Грас и Жозе Сарамаго, защото е уверен стилист, страстен разказвач и посланик на универсални ценности. Без съмнение Гоце Смилевски е едно от най-силните и надеждни пера в ешелона на съвременната македонска литература. Откроява се с дръзките си интелектуални и артистични търсения, които намират израз в неговия зрял постмодернистки почерк. По думите на Венко Андоновски Смилевски е отличен познавач на стабилните, класически наративни техники и тайни, но не се отказва от идеята да се „заиграва“ с тях. Романи като „Разговор със Спиноза”, „Сестрата на Зигмунд Фройд”, а сега и „Завръщането на думите”, са свидетелство за неговата вдъхновяваща ерудиция и неслучайно се увенчават с изключителна международна популярност. През 2010 г. за „Сестрата на Зигмунд Фройд” Гоце Смилевски става носител на Наградата за литература на Европейския съюз.