Здравето на кожата зависи от навременната диагностика от дерматолог

 

След горещите месеци краят на лятото, е точният момент да се погрижите за кожата, за да предотвратите риска от по-трайни увреждания, вследствие от интензивното излагане на слънце.

Заедно с дерматолога от Amber Beauty Club доц. Весела Райкова ще опитаме да обясним какво се случва с кожата след лятото и как да се погрижите по-ефективно и умно за нея, за да имате здрав и сияен тен.

Красивата кожа е добре хидратирана, сияеща, плътна и здрава, но за това са необходими грижи, като приемът на повече вода, плодове и зеленчуци не е достатъчен

Здравето й зависи от грижите, които полагате в сезони след излагане на активно слънце, каквито са лятото и есента, или през зимата, когато карате ски.

„Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и има важно значение за първото впечатление в процеса на общуване, за индивидуалното ни излъчване. Нейният вид дава информация за здравето, качеството и стандарта ви на живот.“, категорична е доц. Райкова.

През септември Amber Beauty Club ви подарява безплатна естетична консултация с дерматолог за определяне състоянието и степента на дехидратация на кожата.

 

Какво се случва с кожата, когато е дехидратирана

Доцент Райкова обяснява, че когато е дехидратирана, кожата е много по-раздразнима. Може да изглежда сивкава, сбръчкана, да се зачервява често и да се лющи. Дехидратирана кожа е предпоставка за поява на спукани капиляри и алергии. За възникване на различни инфекциозни състояния, защото когато се наруши баланса на хидратация, се променят всички метаболитни процеси в нея. Дехидратацията може да бъде на клетъчно или междуклетъчно ниво и с помощта на специалистите трябва да се погрижите за това всички съставки на кожата да са в добър баланс. А това се случва чрез ежедневна домашна грижа сутрин и вечер, допълнително чрез професионални процедури в клинични условия – апаратни, козметични или дерматологични.

Много е важно да се подпомогне хидратацията на кожата и в дълбочина, да се доставят витамини и микроелементи за добрия метаболизъм чрез инжекционни техники, приложени от дерматолози.

Петната

Когато кожата е дехидратирана, метаболитите, които са в кръвта и в междуклетъчното пространство, намаляват и се концентрират в неправилни количества. Този механизъм е предпоставка кожата да изглежда неравномерна, с повече петна и без блясък.

 

Дерматит и екзема

Дехидратацията може да доведе до развитие на патологични състояния, включително дерматит и екзема. Тъй като защитната бариера е нарушена, през нея проникват химични  вещества или микробни агенти (като бактерии, вируси и гъби), които могат да причинят възпаления на кожата. Точно такива възпаления са екземите и дерматитите, стимулирани от различни въздействия – физически, химически или биологични.

Каква е ролята на диагностиката

Консултацията с дерматолог може да даде информация дали кожата е дехидратирана, каква е степента на дехидратация, има ли допълнителни състояния като алергия, по-чувствителни кръвоносни съдове, дали пигментацията е засилена. Чрез диагностиката могат да бъдат уловени всички промени, какво се случва на повърхността на кожата и в дълбочина. Така че да се изпреварят и стопират някои процеси, за да изглежда кожата постоянно здрава и блестяща. През септември в Amber Beauty Club можете да направите безплатно консултация с дерматолог, както и да получите безплатно индивидуална програма за професионална и домашна грижа.

 

Как да се справим с дехидратираната кожа

Доц. Весела Райкова препоръчва ежедневно почистване с качествени козметични продукти без спирт и без алкохолна основа. Продуктът трябва да е подходящ, със специфично PH за кожата. Дерматологът предупреждава, че не бива да се взимат продукти за бебета които да се използват за зрели кожи. Тъй като метаболитните процеси в по-ранна възраст и в течение на времето се променят.

Когато е почистена, кожата диша по-правилно, като в междуклетъчното пространство е осигурен по-добър обмен на кислород. А кислородът е този, който стимулира всички процеси в кожата да се случат по-правилния начин в комбинация с наличните липидни съставки за осигуряване на добра защитна бариера. Доц. Райкова съветва да се използват хидратиращи серуми и кремове за лице в комбинация с инжекционни и апаратни техники, които да се прилагат в клинични условия.

Пилингът може да се сведе реципрочно след почистванията. Особено по-леките пилинги отварят каналите на жлезите на повърхността на кожата и дават възможност на мъртвите клетки да отпаднат. По-свежите и новите да излязат на повърхността, които с вече с по-добрия си метаболизъм да поемат пълноценно всички приложени съставки за хидратация и подобряване тена на кожата.

Редовно полагане на маски на лице, които могат да засилят хидратацията. Могат да се предвидят в домашни условия всеки ден и веднъж седмично с по-силна концентрация в  клинични или козметични условия.

Добре балансираната диета, богата на антиоксиданти и омега-3 мастни киселини, помага да се осигурят необходимите градивни елементи за добрата функция на кожните клетки. Доц. Райкова предлага да си вземете хубава бутилка с вода и да си създадете навика да я носите със себе си навсякъде. Еластичната и блестяща кожа изисква повече движение, ограничаване на консумацията на алкохол, кофеин и цигари, минимум седем часа сън на ден. Изключване на преработени храни и храни с високо съдържание на наситени мазнини и захари от менюто. И разбира се, отличен режим на грижа за кожата.