Защо играта е важна за децата

Играчка за Дърпане Слонче

Децата израстват играейки. Все повече изследвания доказват колко важна част от детското развитие е играта. В играта детето е напълно освободено да изразява своите чувства. В нея то наблюдава и влиза в различни ролеви модели. Търси, наслаждава се. Научава нови неща за света край себе си. Учи се да разрешава конфликти, да се справя с предизвикателства, да намира съмишленици. Да постъпва честно и справедливо, да поема рискове, да губи и да печели. Да създава стратегии. Да бъде част от отбор. Да бъде себе си.

Играта следва естественото развитие на детето. Съвсем в началото, играта на бебето включва неща, които стимулират сетивата му. Има различни играчки като черно-бели визуални карти, шумолящи меки книжки, въртящи се дрънкалки, чиято цел е да подпомогнат сетивното пробуждане на детето.

На следващия етап, в който бебето полага основите на двигателната си култура навлизат игри, които изискват повече физически усилия като проходилки, бутащи играчки, активни гимнастики, кубчета за редене и много други.

Паралелно с физическото развитие е важно и развитието на мисленето у детето. Тогава на преден план излизат т.нар. логически игри. Често те изискват участието на повече хора. Има и такива, които са за самостоятелна игра. Хубаво е, когато семейството вкара такива игри в програмата си. Това може да става в точно определен ден и час, така че всеки да се включи. Може да е в края на работната седмица или през почивните дни. Важно е времето да е съобразено и с дневния режим на детето. Добре е игрите да се редуват за да не омръзнат както на детето, така и на другите участници, защото едно от най-важните неща в играта е ентусиазмът. Насила нищо не става. Нормално е в началото желанието за игра да е кратко. С течение на времето игрите, ще продължават по-дълго време. Изборът на игра зависи и от времетраенето ѝ. Една от известните игри са картите за развитие на паметта. Тази игра съществува под различни форми и е подходяща за различни възрасти. Извън България я има дори и под формата на комплект от малки шоколади. Забавна е и в нея може да участва цялото семейство, защото всеки има нужда да потренира малко концентрацията си, дори и ние, възрастните.

На пазара, Bubutoys я предлага и във вариант за най-малките. Little Dutch Мемо Игра ZOO е игра, с която детето освен развитие на паметта и концентрацията, ще се запознае и с различни представители на животинското царство. Илюстрациите са много цветни и интересни. Има и кутия, което позволява бързо и лесно съхранение на картите, а това е много важно за изграждането на навици у детето за подреждане на къта си за игра.

Когато избирате игра са важни няколко неща. Първо, проверете за каква възраст е играта. Игрите с малки елементи не са подходящи за деца под 3 години, тъй като има опасност да глътнат нещо или, още по-неприятно, да си го набутат в носа. Липсата на малки частици все още не означава, че играта е подходяща за вашето дете. Възрастовите изисквания са свързани и с нивото на умения, които детето е добре да притежава за да се наслади на играта. Ако подарите пъзел от 100 части на едно дете на 3 години, по-вероятно е да го откажете от пъзелите изобщо, отколкото да запалите интереса му. Второ, местата от които купувате игри също са от значение. Проверявайте производителите и избягвайте закупуването на игри от случайни места. Често се оказват имитации, с дефекти и децата се разочароват. По-добре е да инвестирате в по-скъпа, но и по-качествена игра, отколкото в нещо евтино, но нетрайно.

И най-важното, не забравяйте, че може да се включите в играта. Така ще прекарате повече време с детето. Време, през което ще се забавлявате заедно.