Започна 50-ият Панаир на книгата

Връчиха се наградите „Златен лъв“

Вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът акад. Николай Денков и министърът на културата Кръстю Кръстев официално дадоха старт на 50-ото юбилейно издание на Софийския международен панаир на книгата. Церемонията по откриването се проведе вчера вечерта, като събитието приключи с връчването на престижните награди за книгоиздаване „Златен лъв“.

„Тази година празнуваме един голям юбилей. 50 години са респектираща цифра, зад която седи много отговорност, много работа и волята на един екип не само да създаде традициите на панаира, но и да го отстоява цели 50 издания. Седи и нещо друго много важно – предаността на читателите. Без читателите панаир не може да има. А кое е онова, което свързва панаир, организатори и читатели? Това е онази обща убеденост, че с войнствената посредственост, неграмотността, безскрупулната наглост и агресията в нашето общество най-ефикасно може да се бори книгата, от която идва и познанието“, каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на официалното откриване на Софийския международен панаир на книгата в Националния дворец на културата.

Акад. Николай Денков също поздрави Асоциация „Българска книга“ с юбилея, като в приветственото си слово коментира и тревожните резултати от международното оценяване на учениците, които станаха ясни вчера. „Има някакъв парадокс, малко тъжен, предизвикателен, в това, че годината, в която българската култура получи международно признание, бе съчетана с едни от най-слабите от много години насам резултати за нашите ученици. За съжаление, това е един от многото примери за поляризацията на обществото. Трябва да намерим заедно начин да се справим с това. И той е да покажем правилния личен пример на нашите деца, за да имаме бъдещето, което искаме“, коментира премиерът.

В обръщението си към организаторите и публиката министърът на културата Кръстю Кръстев зададе актуалния въпрос – във времена, в които до нас достига грохота на войната, възможно ли е книгите да ни спасят. „Знам, че отговорът е „да“! Думите пътуват, минават през границите безпроблемно, достигат до нашите души и ги лекуват като най-доброто лекарство“, каза той.

Събитието приключи с тържествената церемония по връчването на престижните награди за книгоиздаване „Златен лъв“.

В категорията „Награда за най-добър издателски проект“ голямата награда спечели книгата „Острови“ от Лиляна Дворянова и Емилия Дворянова, издателство „Изток-Запад“, като статуетката връчи вицепрезидентът Илияна Йотова. Отличието се присъжда за книга с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, като критериите са висока стойност на текста  (съдържание и стил), принос към образованието и науката, добър превод, оригинален дизайн и илюстрации и добро полиграфическо изпълнение.

Носител на приза в категорията „Награда за издателски проект с най-голяма обществена значимост“ стана издателство „Сиела“ с книгата „Рана“ на Захари Карабашлиев. Наградата връчи премиерът акад. Николай Денков. Любопитно е, че отличието се присъжда от журналистическо жури за книга, която разглежда важни за обществото проблеми и е предизвикала широк обществен и медиен интерес.