Заместник-министърът на културата и туризма на Република Турция посети Ню Бояна Филм Студиос

 

 

Заместник-министърът на културата и туризма на Република Турция Йозгюл Йозкан Явуз бе на еднодневна работна визита в България. Тя участва в заседание на Съвета на министрите на културата от Югоизточна Европа, което се проведе в НДК.

 

програмата на г-жа Явуз бяха включени посещения на Народния театър „Иван Вазов“, Националния археологически музей, Ню Бояна Филм Студиос, храм-паметника „Александър Невски“ и джамията „Баня Баши“. Тя бе изключително впечатлена от българската филмова студия, където заедно с културният аташе на Турция Джемал Текканат разгледаха оригинални филмови декори и автентични костюми от Османистиката. Турският заместник-министър се зарадва и на топло посрещане в Народния театър, където научи повече за историята му и получи подарък от ръководството – специално издание на фотоалбум „110 години Народен театър „Иван Вазов“.

 

Йозгюл Йоскан Явуз проведе двустранна среща със заместник-министъра на културата на България Амелия Гешева. А преди да излети обратно от София бе гост в резиденцията на турския посланик Хасан Улусой и съпругата му Дидем Улусой, където в чест на 19 май – Ден за възпоменание на Ататюрк и празник на младежта и спорта бе проведен рецитал за пиано и цигулка.

Коментари

comments