Голямата Маргарита Петкова с изящна книга за Св. Валентин – „Болката отляво“

Bolkata otlqvo korica copy

Преди 12 години ИК „Персей“ постави традиция: да подариш книга за Празника на влюбените. Така всяка година в навечерието на 14. 02. се появява по едно разкошно издание с хитовете на българската и световната любовна лирика, поднесени изискано и красиво с цветни илюстрации и твърда подвързия. тази година на фокус са поетичните шедьоври, създадени от Маргарита Петкова, най-значимата българска поетеса в момента. Стиховете й са изпяти от най-големите български певци. Неслучайно е избрано знаковото заглавие „Болката отляво“, познато и от песента в изпълнение на Васил Найденов.

Да следваш и най-дръзките си мечти и любов – за това се изисква голяма доза смелост. А на Маргарита Петкова такава не й липсва. Определяна като скандална и неприлична, със стиховете си тя шамаросва приличието и преструвките, загърбва моралните превземки и така се раждат най-ярките шедьоври на модерната българска любовна поезия. Маргарита е такава, каквато много жени биха искали да бъдат, но нямат смелостта да го направят. Затова живеят мечтите си с нейните стихове.

Това е изповедна, открита и откровена книга равносметка. Авторката разказва за първите си опити в любовта и поезията, за важните моменти и хора в живота си и поводите, родили прекрасните й стихове, обичани от толкова много хора, които често припознават себе си в тях. Томчето с разкошна твърда подвързия и цветни илюстрации (снимки от личния архив на поетесата и картини на художничката Ралица Денчева) събира емблематичните й творби (както и няколко нови, вкл. и първото й любовно стихотворение, което се публикува за пръв път), които бележат нейния път като жена и творец. А всички те са вдъхновени от онова чувство, което най-вече ни прави хора, и сме истински щастливи, само когато го имаме. Защото всичко отминава, но болката отляво – не!

Книгата се вписва в поредицата на ИК „Персей“, представяща шедьоврите на българската и световната любовна лирика. Това е 12-ата книга в нея, след „Обичам те“ (световна любовна лирика), „Да те жадувам“ (българска любовна лирика и диск с най-хубавите любовни поп песни), „Светът е за двама“ (световни любовни сонети), „Само за теб“ (българска женска любовна лирика), „И сенките ни тихо ще се слеят“ – Пенчо Славейков и Мара Белчева, „Не бой се и ела“ – Яворов, Мина, Лора и Дора Габе, „Аз искам да те помня все така“ – Дебелянов, „Ако ти си отидеш за миг“ и „Ти си любовта“ – Евтим Евтимов, „Обич безумна и свята“ – Елисавета Багряна, Дора Габе и Боян Пенев, „Копие, захвърлено с любов“ – Микеланджело. Тези книги продължават да бъдат в книжарниците и са великолепен подарък за любим човек.

Освен снимки от архива на поетесага и на близките й, в книгата има и репродукции на красиви картини на талантливата Ралица Денчева, чиито прекрасни български мадони са в много частни колекции по света и в България. Нейна е и картината на мадоната с нара, подходящо онагледила „Болката отляво“.